Hidas Bence: És mindent betemet a hó

 Hidas Bencének első könyve-ám ez abszolúte nem látszik a művön. Olyan rutinnal íródik, olyan profi módon bonyolódik a cselekmény, olyan profi a környezetrajz, annyira jó a jellemábrázolás, mintha a tizedik regényt olvasnánk a Szerzőtől. És mindent betemet a hó- remek cím egy nagyszerű kriminek. Az alábbi könyvajánlóban egy nagyon rövid spoilert szeretnék adni a könyvről. Hogy ezzel csináljak kedvet az olvasáshoz. 

A fiktív cselekmény az 1920-as évek Magyarországán játszódik, a Horthy-korszak kezdetén. Kegyetlen hideg van, Pinelli Károly detektívfelügyelő és társa, Márzay Ottó igen fondorlatos bűnügyben nyomoznak, ám a tél nem segít nekik,a hó betemeti a fizikai nyomokat. Budakeszin, egy kápolnában holtan találnak egy fiatal lányt, a szemtanú, az idős Marika néni ,kissé megbízhatatlannak tűnik, ráadásul mindenféle hangokat hall és látomásokat lát, arról is meg van győződve, az az évek óta néma harang egyszercsak megkondult. Pinelli kihallgatja az assonyt, de a hölgy annyira sokkos állapotban van, hogy szinte semmit semmit sem tudnak meg tőle. Ráadásul fia elmondja a rendőröknek, hogy anyja igen sokat szenvedett az utóbbi években, merthogy lánya, Anna, öngyilkos lett. A nyomozók tapintatosan magára hagyják a lelkileg igencsak rossz bőrben lévő asszonyt. Néhány héttel ezelőtt a közelben templomokat törtek fel, és látszólag értéktelen fakereszteket loptak el. Először úgy vélik a nyomozók, a két eset összefügg. 
A környéken lakók rebesgetnek valami titkos alagutról, mely Zsámbéktól egészen Budapestig vezetne. A legtöbb falubeli szerint az egész csak mese, ám, mint mindig, most is akadnak szárnyaló képzeletű emberek...Egy főúri könyvtárból előkerül egy szöveg, meglehetősen homályos megfogalmazással. Hónapokkal ezelőtt azért a papírért félholtra vertek egy férfit. A kincskeresés a történet fontos szála, ezért ebben a leírásban erről többet nem szólnánk. Kiderül a könyvből...Ott folytatjuk, hogy a nyomozók végóül ráakadnak egy alagútra, itt azonban öszetűzésbe keverednek két, rovott múltú férfival,egyikük az 1920-as évekbeli pesti alvilág hírhedt figurája, másikuk az ő nevelt fia. Az összetűzésben Márzay Ottó nyomozó megsebesül, egy kolostorba viszik- itt pedig, kiderüll, ki volt a meggyilkolt lány. Karolát onnan ismerték a nővérek, hogy apácának készült, ám a sorsdöntő találkozó idején hiába várták. Most kiderült, hogy miért...
Nem sokkal később egy másik lányt is mgölnek, kegyetlen módszerrel: előbb elkábítják, aztán lelökik három méter magasról. Pinelli ekkor már tudja, hogy őrülttel van dolga, aki valamilyen okból kinézte magának azokat a lányokat, akik nem sokkal korábban együtt jártak Holl tanár- manapság így mondanánk- " szabadegyetemi körére". Maga a tanár úr meglehetősen jómódban él, ahhoz képest, hogy tanár, azt állítja, szeret tőzsdézni, és néhány húzása bejött....Spoiler vége. 

Ennyit árulnánk el a cselekményről. Sajátos hangulata van a regénynek.Ahogy olvastam Hidas Bence könyvében, szinte érteztem testemen a hó hidegét. Remek bestseller, amelyben minden stimmel, a történelmi utalások is megállják a helyüket, ajánljuk minden krimkedvelőnek. 

GENERAL Press Könyvkiadó, 2023

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Simon Scarrow:Elsötétítés