Nagy Miklós:Jókai Mór

 Mielőtt ezt a könyvet kézbe vettem, s kinyitottam volna az első oldalon, két, kissé aggodalmas kérdést tettem föl magamnak.
1. Lehet-e még újat mondani Jókai Mórról? Nem lehetséges, hogy az elmúlt idők irodalomtörténészei már mindent megírtak a magyar irodalom ikonikus alakjáról? Tud-e még bármi újat közölni az érdeklődő olvasóközönséggel a 20.század végének irodalomtörténésze?
Nagy Miklós:Jókai Mór cím könyve azt bizonyítja, hogy igen.Az egyes témákkal, területekkel kapcsolatban számtalan rész-megállapítás helyezi új megvilágításba a folyamatokat, nyelvi elemeket,történelem-értelmezést és nem utolsósorban a feledhetetlen Jókai-karaktereket. 

2. A másik aggodalmam a következő volt:a modern irodalomtudomány más réges-régen túl van az egyoldalú történeti megközelítésen. Lehet-e olyan tudományos könyvet írni, melyben fellelhetők a modern irodalomtudomány eredményei, de azért megőrződnek a történeti szemlélet pozitív elemei is? S ha igen, lehet-e ilyen könyvet írni 19.századi, alapkőnek számító, de mégiscsak premodern íróról? 
Nagy Miklós könyve bebizonyította, hogy igen. Sok olyan részmegállapítás, finomhangolt értékelés van a Jókairól írott könyvben, mely egyáltalán nem erőltetett módon, a modern irodalomtudomány eszközeinek ismeretéről és kitűnő alkalmazásáról tanúskodik. 

A kitűnő ( ez a kitűnőség vonatkozik a mű tartalmára és a könyv megjelenésére, tipográfiai-szerkesztési tulajdonságaira. Dísze lehet minden igényes könyvespolcnak) könyv igen rövid, méltatlanul vázlatos ajánlását azzal oldanám  meg, hogy felsorolnám, milyen pályaszakaszokra osztja Nagy Miklós Jókai Mór sok évtizedet átölelő, remekművekkel teli pályaképét. Nem egyoldalú időbeli felosztásról van szó, az egyes pályaszakaszok egyes elemei időben átnyúlhatnak egymásba.

1. szakasz: ifjúkor, pályakezdés. Nagyon erős Petőfi illetve a franciák hatása. Jókaiban, a világot megismerő ifjúban, valamiféle romantikus menekülési vágy lesz úrrá.

 2.szakasz.: A fejezet címe: útban a nemzeti romantika felé. Nagy Miklós idesorolja az Erdély- könyvet is- jómagam, bevallom őszintén, nagyon szeretem ezt a könyvet, mint a jó történelmi regényt általában. Én ezt a művet inkább már az érett korszakhoz sorolnám, de ez persze teljesen szubjektív dolog, csak egy laikus Jókai- kedvelő töprengése. 

3. A reformkori pályaszakasz.Ide tartozik az Egy magyar nábob, a Kárpáthy Zoltán, az Új földesúr. ( Utóbbiról nem tudtam, hogy sokáig kötelező házi olvasmány volt, szerintem ez irodalomhoz közepesen értő olvasók számára is új információ).
4. Átmenet:A Politikai divatok című könyvet soroljuk ide.
5. Másodvirágzás. Olyan remekműveket sorolhatunk ide, mint a Fekete gyémántok, A kőszívű ember fiai, A jövő század regénye
6. A következő korszakokat jómagam egyben tárgyalnám, és összefoglalóan csak úgy hívnám: a kései pályaszakasz. Hangsúlyozva persze, hogy ekkor is születtek kitűnő Jókai-művek. 

Jómagam Jókai Mór igazi irodalomtörténeti-kultúrtörténeti jelentőségét abban látom, hogy meghonosította Magyarországon a regényt. Hatalmas különbségeket érzékelek,mondjuk, Jósika Miklós és Jókai regényei között. Ahhoz, hogy ezt a rendkívül sokoldalú, izgalmas próza-művészetet megértsük, kitűnő támpontot nyújthat Nagy Miklós műve. Ajánlom minden irodalomtanárnak,szakos egyetemi hallgatónak, és mindenkinek, aki az európai és magyar műveltség történetében mélyebb ismeretet kíván szerezni. 
És ajánlom persze, mindenkinek, a Jókai- életmű egészét. Ő egy olyan író, kinek írásművészetében még sokáig fogunk gyönyörködni, könyveiből sokáig fogunk tanulni. 

Korona Kiadó, Budapest,1999.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Simon Scarrow:Elsötétítés