Csányi Vilmos:Teremtő képzelet.A kreativitás evolúciója

 Csányi Vilmos tanár úr, a magyar etológia legnagyobb alakja Teremtő képzelet. A kreativitás evolúciója című könyvében összefoglalja mindazt, amit az ember szellemi fejlődésének történetéről jelenleg tudni lehet. Miért és hogyan képes az ember bonyolult érzelmeket kifejezni, átérezni mások érzelmeit? Hogyan tudunk bonyolult mérnöki alkotásokat, kulturális emlékeket, szinte áttekinthetetlenül bonyolult társadalmi viszonyokat létrehozni? És miért pont az ember képes erre, a kutyák vagy csimpánzok miért nem? hogyan fogja tudni hasznosítani a jövőben az ember a teremtő képzeletét, Milyen hatással lesz az emberi kreativitásra, alkotóképességre a mesterséges intelligencia elterjedése? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Csányi Vilmos kitűnő könyve. Az alábbi könyvajánlóban megpróbálom összefoglalni a tanár úr néhány gondolatát, nem feledve, hogy ezen témának cseppet sem vagyok szakértője.

1. Csányi Vilmos elfogadja a darwini evolúciós gondolatot. Elfogadja azt a tézist, hogy az ember kialakulása során hirtelen evolúciós ugrásokkal számolhatunk, például az agykörfogat nagyságát illetően. Elfogadja azt, hogy az embernek és az emberszabású majmoknak volt közös őse. Szerinte akkor vált el a két lény életmódja, mikor az ember elődei ( Australopithecusok, Homo erectusok) az élőhely ritkulása, szegényedése miatt átengedték a gyümölcsfák birtoklását a csimpánzoknak, ők pedig sokoldalú élelemszerzésre tértek át, amely többek között magában foglalta a dögevést is. Csakhogy az elhullott állatok tetemeire más nagyvadak is pályáztak, az emberelődöknek tehát ki kellett dolgozni azon mechanizmusokat- egyénileg és csoportbelileg- melyekkel elriasztják, távol tartják a hiéna, a prérifarkas elődeit. Kialakult például - már a Homo erectus idejében) az üvöltés képessége. Megjelentek az első egyszerűbb eszközök, a csoport hozzáértő tagjainak nem kellett mindent újra és újra feltalálnia. A csoportok kialakulásával, új érzelmek jelentek meg ( a pszichológusok szerint több, mint 200 emberi érzelem létezik), ezeket nemcsak kifejezni kell tudni, hanem a másik egyeden is meg kell érezni az érzelmeit. Kialakult az empátia képessége.
2. Az új típusú életmód új típusú vezetőt kívánt. A vezetőnek furfangosnak kellett lennie, trükköket kellett alkalmaznia a konkurrens nagyragadozókkal szemben.Útvonalakat kellett ismernie- és mindezt még kifejlett emberi nyelv nélkül. 
Csányi Vilmos egy olyan szót vezet be, melyet csak kevesen ismertek eddig: az apróismeret fogalmát. Ha továbbgondoljuk: a 21.századi ember rengeteg apróismerettel rendelkezik. Tudjuk, hogyan kell begombolni az ingünket, tudjuk, mit jelentenek a KRESZ-táblák, tudjuk nagyjából, milyenek az egyes ízek. Ezek az apróismeretek éltetnek bennünket, testnek alkalmassá bennünket az emberi társadalomban való létezésre. ( Recenzens ötlete. érdemes volna megnézni, hány apróismerete van egy halnak, egy kutyának, és egy embernek).
A könyv szerint vannak olyan, a mai embert alapvetően meghatározó kulturális tényezők, melyek a nyelv előtt alakultak ki. Ezek: a zene és a spiritualitás. Csányi szerint a spiritualitás minden emberben megvan, ám a 21.században ez nem csak valamilyen istenben való hitben fejeződhet ki, hanem létező vagy nemlétező dolgokkal való párbeszédben, egybeolvadásban, pl. akkor, mikor az eget nézve átérezzük, hogy az Univerzum részei vagyunk.

3. Az emberi kreativitás kialakulása szempontjából nagyon fontos szerepe van a nyelvnek. A kutatók egybehangzó véleménye szerint a Homo sapiens volt az az emberfaj, aki legjobban használta fel a nyelv kínálta lehetőségeket.  A könyvben részletesen olvashatunk az állati kommunikáció során használt jelek és az emberi nyelvhasználat közötti különbségről. Csak néhány ezek közül:
- Az emberi nyelv képes tagmondatok korlátlan összeillesztésére
- Rendkívül árnyalt, gondoljunk bele, hányféle módon tudjuk megnevezni a " hideg" jelenségét.
- Világos különbséget tesz főnév és ige között
- Komplex érzelmeket tud kifejezni
És még számtalan különbség akad. Csodálatos és rendkívül meglepő az, amit a kutyák jelhasználatáról ír.

Csányi Vilmos könyve tudományos alapmű, összefoglalása mindannak, amit eddig tudtunk, és továbblépés új irányokba. Ajánljuk minden pszichológusnak, történésznek, biológusnak, antropológusnak,etológusnak és mindenkinek, aki szeretne többet megtudni fajunk kialakulásáról. 

Open Books, 2024


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Simon Scarrow:Elsötétítés