Alec Forrest:A gárda meghal

 A két világháború közötti ( 1922-1944) magyar irodalomban igen jelentős szerepet játszottak az úgynevezett filléres regények ( ez volt a ponyvaregény eufemisztikus megnevezése). Több tízezer (!) ilyen jellegű kötet jelent meg alig több, mint húsz év alatt, a közönség pedig, a kalandra és szerelemre szomjazó olvasóközönség vette őket, mint a cukrot.Több ezer kötetes sorozatokra lehetett előfizetni. Voltak ezek között krimik, kalandregények, szerelmes regények, légióstörténetek, western-históriák, történelmi kalandregények, és még sok más egyéb. Egyesek még a sci-fi-vel is megpróbálkoztak, nem is eredménytelenül.Előfordult,hogy igen tehetséges,"komoly"irodalmi művet alkotó írók is kipróbálták magukat a könnyű(?)műfajok valamilyikében-főleg,ha anyagilag meg voltak szorulva...

Alec Forrest ( Erdődy János, egy igen tehetséges író, akinek több novellája is megjelent az ikonikus Nyugat folyóiratban): A gárda meghal című könyve ( vagy inkább: kötete) légióstörténet, benne sok izgalom, szerelem, ármány, feszültség. Minden,ami egy szórakoztató regényhez kell. Nézzünk bele kicsit a cselekménybe!
Fuerte Muluya erődjét már hetek óta ostromolják a lázadók, a védők egyre reménytelenebb helyzetbe kerülnek. Ramirez őrnagy azt a parancsot kapja, hogy ezredével keljen át a sivatagon, váltsa fel a mindinkább fáradó védőket. A hosszú út során több légiós is meghal a fáradtságtól és a szomjúságtól. Hetek múlva megérkeznek az erődbe. A lázadók már gyakorlatilag elérték az utolsó védvonalat. További külső segítségre nincs remény. Ramirez őrnagy emberei elfoglalják helyüket az erődben. Ramirez felesége, Dolores, azonban nagyon aggódik férjéért. A lázadók, akik- ki tudja, honnan- modern tűzfegyverekkel is rendelkeznek- egy lövéssel megsemmisítik a rádiót. Az erőd és a vezérkar kapcsolata megszakad, a védők magukra maradtak. Egyetlen reményük van:egy repülőgép, mely állítólag hoz ellátmányt, fegyvert, muníciót. Három légiós elindul, hogy megkeresse a sivatagban lezuhant gépet. Részletesen megismerjük a három légiós életútját. A francia Lubin, aki banktisztviselő volt, Ománban beleszeretett egy lányba, akit azóta követ. Szerelme állítólag itt van, Marokkóban. A három küldött megtalálja a repülőgépet, de azon se élelem, se semmi. A gép a sivatag közepén lezuhant, és félő, hogy a lázadók megszerzik. Nehéz ügy..mit tegyenek:őrizzék a gépet, egyikük menjen vissza az erődbe és jelentsen- ezáltal azonban a másik két társ jobban kiszolgáltatottá válik. 
Időközben új, fiatal tiszt érkezik az erődbe. Lubin úgy gondolja, látta már valahol, de nem tudja emlékeibe idézni, pontosan hol is. Hamarosan kiderül, hogy az ifjú tiszt nem puszta jószándékból jött. 

A gárda meghal című történetet azért lenne érdemes elolvasnia mindannak, aki a " könnyű irodalom" mezein kalandozik, mert lenyűgözően egységes. Szinte húzza magát a történet, és Forrest-Erdődy nem feledkezik meg a hangulatfestésről, a jellemábrázolásról sem. Ebből a kötetből kitűnő filmet lehetne készíteni, ajánlom a stream-szolgáltatók szakembereinek figyelmébe. Jó szórakozás, pontosan kiszámított feszültség és fordulatok. 

Alec Forrest:A gárda meghal.Fordította Erdődy János.Szivárvány 16 filléres regényei,X.évfolyam 7. Bp.1937.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Simon Scarrow:Elsötétítés