Barsi Ödön:Számum

 Barsi Ödón jellegzetes alakja volt a két világháború közötti időszak magyarországi kulturális életének. Írt újságcikkeket,életrajzi regényeket (például Kempelen Farkasról,a sakkozógép feltalálójáról),ezenkívül bűnügyi regényeket és novellákat,kalandregényeket stb. Nem tartozott a korabeli magyar irodalom élvonalába,de azért mindenki ismerte a nevét. Számum című regénye kalandregény,azon belül is ún. légiós regény. Az alábbi könyvajánlóban rövid cselekményvázlattal igyekszünk a Kedves Látogatók kedvében járni.

A fiktív cselekmény időpontja valamikor 19201944 között,a helyszín pedig egy észak-afrikai erőd,melyet a brit hadsereg véd. A Számum egy sivatagi,homokvihar, mely igencsak megvisel embert, állatot. A környéken hetek óta lázadás zajlik.Egy tuareg fogoly elmondja a briteknek,hogy Ibrahim Mamur,a lázadók vezére új tervet eszelt ki az erőd elfoglalására. Nem támad nyíltan,hanem arra törekszik,hogy seregével körülzárja a monumentális épületet,a védők pedig az éhség és a szomjúság hatására majd megadják magukat. Lammond, az erőd igencsak tapasztalt kapitánya úgy gondolja,a ciszternákban van elég víztartalék akár három hónapra is. (Ebben az időben,a sivatag közepén,még nem tudták a vezetékes vízrendszer kiépítését megoldani. Ciszternákban,kisebb víztárolókban tárolták a vizet. Mai szemmel nézve nem túl higiénikus...). A ciszterna elvileg három hónapra elegendő vízmennyiséget tartalmaz. Ám egy áruló,sóz szór a kutakba, ezzel,ihatatlanná teszi a vizet. Thompsont később valaki megöli. Ugyanígy jár az a fiatal lány,aki elárulja Mamur emír legféltettebb titkát. Másnap holtan találják a cellájában. A kapitány tudja:az ellenség befurakodott a falak mögé,tehát innentől kezdve minden szót és tettet meg kell fontolni...A katonák egy része viszont fellázad,köldöttséget menesztenek a vezetéshez: ha nincs ivóvíz,nem hajlandók tovább harcolni. Palmer,az amerikai származású közlegény a lázadók vezére. Az erőd orvosának fegyverhasználattal kell visszaverni az engedetlenek támadását. ( Palmer közlegényről később igencsak csúnya dolgok derülnek ki). 
Közben a kapitány, tuaregnek öltözve, kilopódzik az erődből, eljut egészen az ellenséges seregek fővezéréig, ellopja kedvenc lovát, és találkozik egy igencsak különös fickóval. Damaras korábban légiós volt, de nem kapta meg a vágyott beosztást, ezért átállt az ellenséghez. Egy sivatagi városban él, kánnak szólíttatja magát, miközben a város népe alig él, ő fejedelmi körülményeket biztosított magának. Lammond tudja, hogy csak Damarassal együtt mentheti meg az erődöt...És itt a spoiler vége.

Barsi Ödön nagyon értett a hangulatfestéshez. Szinte érezzük a sivatag forró levegőjét, szinte kezünkben tapintjuk az elviselhetetlenül forró homokot. A regény éjszakai jeleneteiben szinte halljuk a hiénák és a sakálok üvöltését. Misztikus, félelmetes légkör fonja körül az amúgy is különleges történéseket. Kitűnő kalandregény, ajánljuk mindenkinek, aki szereti az izgalmas, fordulatos, ugyanakkor könnyed irodalmi olvasmányokat. 

Eredeti kiadása:Magyar Népművelők Társasága, 1941. Érdekes Regények sorozat.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Simon Scarrow:Elsötétítés