Zsuffa Tünde:Az Ég tartja a Földet

 Zsuffa Tünde: Az Ég tartja a Földet című könyve kitűnő történelmi regény, egyben egy trilógia első kötete. Szerző az Árpád-kor messzi, varázslatos világába repít bennünket, ott is az egyik legválságosabb és egyben időszakba, a 13.századba. A történet Árpád-házi Erzsébetről szól, azonban fény derül belőle a kor elitjének céljaira, gondolkodására,viselkedésére. Az alábbi igencsak rövid könyvajánlóban egyfajta sajátos spoilert közlök, ezzel próbálván kedvet csinálni az olvasáshoz. Illetve:Olvasáshoz. Ezt a könyvet csak elmélyülten,finom befelé-fordulással érdemes olvasni, úgy adja meg azt az élményt, melyet a kiváló Szerző szellemi gazdagodásunkra szánt. 

II.András király uralkodása nehéz periódusát éli. A külföld egyre inkább elfogadja Magyarországot, érti politikáját, hazánk egyre inkább betagolódik a középkori Európa nagyhatalmi rendszerébe. Csakhogy az elit tagjai között, a főurak és a főpapság világában, nincs békesség. András feleségét, Gertrúdot, a magyar főurak nem fogadják el, elsősorban idegen származása, másodsorban hatalmi arroganciája miatt. A királynő megszüli új gyermeküket, Erzsébetet, aki kissé más, mint a középkori hercegnők általában. Fényűzés helyett egyszerű élet, kapzsiság helyett adakozás, együttérzés a kisemmizettekkel, a szegényekkel- ezek jellemzők Erzsébetre, már kisgyermekkorától kezdve. András király tudja: lánya kiválasztott. Gertrúd viszont nem igazán tudja ezt a furcsa jellemű kislányt mire vélni, ezért amikor a kis Erzsébetet a türingiai udvarba küldik- voltaképpen egy diplomáciai megállapodás zálogaként- az anya nem igazán tiltakozik. 
Türingiában ( a mai Németország egyik tartománya) Erzsébet és fényűző kísérete elcsodálkozik a fényűző városokon, a magyarnál jóval fejlettebb társadalmi-gazdasági viszonyokon. Az udvarban Zsófia grófné, az idősödő Hermann gróf felesége, eleinte kedvesen bánik a lánnyal, ám kiderül, hogy itt is ugyanazon kemény erkölcsi normák szerint él, mint otthon, s ugyanazon humanizmus, emberbarátság fűti a szívét. Kenyeret ad az éhezőknek, akár úgy is, hogy a palota konyhájából lopja. Drága ruháit odaajándékozza koldusoknak, és éhező parasztoknak, akiktől annak ellenére akarják behajtani az adót, hogy tavalyi évben nem termett semmijük. Zsófia nem tudja mire vélni, hogy egy hercegnő folyton koszos, nem tudja az illemszabályokat, ha tudja is, nem tartja be azokat. Nem tud pl. nőiesen tipegni, úgy, ahogy a középkorban egy hercegnőtől elvárták. Nagyon mérgezetté válik a levegő Erzsébet körül. Igazából csak Lajos, a gróf középső fia szereti a lányt. Ahogy Erzsébetből kamasszá serdül, elönti a szerelem a szívét. Kiderül, Lajos is hasonlóan érez. Az idős Hermann gróf azt szeretné, ha Lajos lenne az új türingiai őrgróf. Határozott, intelligens, jól vív a harcban. Zsófiának egészen más tervei vannak. Ő az eredeti, középkorban szokásos rend szerint a legidősebb fiút szeretné utódul. 
Egy éjszaka Erzséber különös és szörnyű álmot lát....
Spoiler itt vége. 

Nagyon hitelesek a jellemek, izgalmasak,pörgősek a párbeszédek. Zsuffa Tünde: Az Ég tartja a Földet című könyvét ajánljuk a történelem és az irodalom kedvelőinek. 

ANTOLÓGIA Kiadó, Lakitelek,2020

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Simon Scarrow:Elsötétítés