Riley Sager:Már csak egy maradt

 Riley Sager: Már csak egy maradt című regénye igazi, félelmetes-misztikus angol típusú krimi. Csak erős idegzetűeknek ajánlott. Nagyon fordulatos,nagyon hátborzongató mű,melynek közponri tere egy vízpartra épült,építészetileg egyre rosszabb állapotba kerülő kastély.   Valami titok lengi körül ezt a kastélyt, és az Olvasó minden mondatban érzi ezt a veszélyes és súlyos titkot. 
Külön érdekssége a könyvnek, hogy bár cselekménye fiktív, mégis, valós bűntényen alapul. Ebben a rövid könyvajánlóban ízelítőt adok a történet elejéből, de azt a fajta " elektromos" feszültséget, mely minden mondatban jelen van, egy ilyen spoiler önmagában képtelen érzékeltetni. Úgyhogy el kell olvasni a könyvet....Óriási élmény, nem mindennapos olvasás-kaland. 

A cselekmény háttere: vissza kell mennünk néhány évtizedet az időben, mégpedig 1929-ig. Néhány héttel vagyunk a nagy tőzsdepánik után.Helyszín termésetesen az USA. Egy sziklára épített kastélyban él a Hope család, az apa üzletember, az anya háztartásbeli, de nagyon kemény rákbetegség kínozza.Két lányuk között tíz év a korkülönbség, ennek még lesz jelentősége. Egy este egy titokzatos ámokfutó lemészárolja a családot, egyes-egyedül a 17 éves Lenora maradt életben, aki eléggé gyanúsan viselkedik a rendőrségi eljárás során. Folyton csak azt hajtogatja, hogy nem ő tette. Semmilyen konkrétumot nem mond. A rendőrség hivatalosan nem ganúsítja őt meg, inkább az eltűnt sofőr után nyomoznak. Nem találják, az ügyet hvatalosan lezárják. Ám a környék népe ezzel nem elégszik meg, mindenki Lenorát vádolja a gyilkossággal. A gyerekek különböző mondókákat költenek róla, fiatalok megtámadják a birtokát és bedobják az ablakát, ennek ellenére nem megy el. Ő nem bűnös. Egész életét a kastélyban kívánja leélni.

 Ugrunk néhány évtizedet, az 1980-as években vagyunk. Kit ápolónő, akit nemrégiben meggyanúsítottak azzal ,hogy eutanáziát hajtott végre. Szinte sehol nem alkalmazzák. Egyetlen ajánlatot kap: A Hope End házba kell mennie, egy idős hölgyet ápolni. A Hope End ház nem más, mint az a kastély, ahol a már idős Lenora lakik. Teljesen mozgásképtelen, csak a bal karját bírja mozgatni, etetni kell, segíteni kell neki fürdeni, vécézni, szóval, magatehetetlen lett. De az elméje teljesen ép. Kit nagyon jó benyomást tesz Lenorára, aki megkéri, segítsen neki legépelni valamit. Ez a " valami" pedig nem más, mint az 1929-ben történt bűncselekménysorozat igaz története. Lépésrő lépésre írja le az igazságot, de a személyzet, különösen a házvezetőnő, Msr. Baker előtt titokban kell maradnia az egésznek. Kit minden nap elteszi a gépelt oldalakat a saját bőröndjébe. Az ápolónő megismerkedik Carterrel, a nagyon segítőkész gondnokkal, valamint a végtelenül kedves Archie-val, aki már 1929-ben is itt dolgozott, mint konyhai kisegítő. Mára chef lett, és kitűnően főz. Egy viharban a kastély megrongálódik, centiméteres repedések keletkeznek a falon. Mrs. Baker azt mondja, egy napon az egész épület bele fog zuhanni a sziklába. 

Lenora éa Kit közben gépelik a történetet. Kiderül, hogy a kastélyt építtető Mr. Hope, Lenora apja, nem igazán volt hűséges típus, állanóan szeretői voltak, köztük a Kope lányok nevelőnője, meg még jónéhány cseléd. Lenora nem Mr. Hope lánya, az egyik szeretőtől van. Tíz évvel idősebb (fél) testvére már önálló életet él, és rendszeresen kínozza húgát. Lenora anyja pedig fájdalomcsillapító- függő, gyakorlatilag egész nap nincs magánál. Ebben a meglehetősen sötét titkokkal terhelt családban aztán újabb katasztrófa jön...és itt van vége ennek a furcsa spoilernek, innentől kellemes hátborzongást kívánunk minden kedves Olvasónak.

Riley Sager:Már csak egy maradt című könyvét a krimirajongóknak ajánlom szíves figyelmébe.

Lettero Kiadó, Budapest,2023.Fordította Molnár Júlia Dóra

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Simon Scarrow:Elsötétítés