Tim Spector:Éltető étrend

 Tim Spector: Éltető étrend című könyve (alcím:A táplálkozás új tudománya) a modern táplálkozástudomány magy nyelven megjelent legjobb kézikönyve. Ennek az új, még kiforróban lévő tudománynak szinte minden területét érinti, legújabb szakirodalom és kísérleti anyag felhasználásával vázolja a tudomány aktuális álláspontját. E rövid könyvajánlóban szeretném öszefoglalni e kitűnő könyv számomra legfontosabb tanulságait, ezzel segítve mindenkit ahhoz, hogy a teljes művet elolvasva, képet kapjanak napjaink sokszor meghökkentő eredményeket hozó kutatásairól.

Az első és legfontosabb tanulság az, hogy szervezetünk működésében döntő szerepet játszik a mikrobiom, azaz a bélben élő baktériumok, gombák- és igen!- vírusok összessége. Ez a mikrobiom Földdünk minden lakosánál más és más. Ezért nem működnek az univerzális diéták, ezért kell mindenkinek egyénileg megterveznie táplálkozását. Recenzensként elgondolkodtam azon: vajon nem a " válogatósóknak" azaz a bizonyos ételeket nem fogyasztóknak van igazuk? A mikrobiom legfőbb igénye a sokféleség, ezért Tim Spector azt javasolja, együnk minél változatosabban, például hetente legalább 30 féle zöldséget. ( Megjegyzés: ez magyar viszonyok között meglehetősen drága, úgy módosítanám, hogy hetente legalább 30 féle zöldséget és gyümölcsöt. 
A második tanulság az, hogy kerülni kell az ultrafeldolgozott élelmiszereket ( gyorfagyasztott pizza, makaróni,felvágottak, snackek, kekszek stb.Egy megdöbbentő adatot közöl a könyv: egy brit felnőtt évi átlagban 96 csomag kekszet eszik meg!! Ez elképesztően magas.), mert ezek rendkívül károsak a mikrobiomra. Csak egy megjegyzés:jómagam, magyaros konyhán nevelkedvén,rendkívül nehezen mondanék le a kolbászokról, felvágottakról. A sertésekről szóló fejezetben Spector bemutatja, egyes országokban milyen embertelen körülmények között tartják a háziállatokat. A húsfélék között is vannak magas és alacsony minőségűek, minél magasabb a minőség, annál egészségesebb a táplálék az emberi szervezetre. Például a pármai sonka magas minőségű hús, a legtöbb hamburgerben viszont alacsony minőségű hús található.
Spector szerint a bolygó fenntartható fejlődése érdekében csökkenteni kell húsfogyasztásunkat. A kívánatos mennyiség szerinte heti két alkalommal történő húsfogyasztás. Helyette hüvelyeseket ( babot, borsót, lencsét) kellene enni. Le kell számolni azzal a mítosszal, hogy a gyümölcsök a magas fruktóztatratlom miatt csak óvatosan fogyasztandók. Egészséges ember számára nem jelent problémát a magas fruktóztartalom, aki már cukorbeteg, annak vigyáznia kell. Általában véve:Spector a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet támogatja a hináydiétákkal szemben.

Nem minden élelem veszít tápanyagtartalmából, ha feldolgozzák. Spector elismerően szól a konzervipar által tartósított növényekről. Több olyan növényt illetve húsfélét is felsorol, melyek szamára a főzés kifejezetten előnyös, mert új tápanyagokat hoz elő az ételből. A táplálkozás nagyon fontos szerepet játszik az immunrendszer kialakításában és erősítésében, sokkal fontosabbat, mint gondoltuk. Akik gyakran fogyasztanak ultrapasztőrözött élelmiszert, azoknak- legalábbis újabb kísérletek szerint- gyengül az immunrendszere. Nem szabad félni a fermentációtól, az erjesztéstől: a savanyúkáposztánál nincs egészségesebb! Sok országban fogyasztanak erjesztett húsokat, és ezek egyértelműen egészséges, bár olykor nehezen befogadható, szokatlan aromájú táplálékok. 

Rengeteg információ, esettanulmány,eddigi tdásunkat jelentősen módosító adat szerepel ebben a könyben. Ajánljuk mindenkinek, akit érdekel az emberi táplálkozás, az ember egészsége. A kitűnő könyv nyelvezete közérthető, nemcsak szakemberek számára befogadható. Az Éltető étrend olyan könyv, melynek minden magyar család könyvespolcán ott a helye. 

Open Books könyvkiadó,2024. Ford.Dr. Molnár Csaba


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fülöp János:Gordiusz mester nyomoz

Mignon G.Eberhart:Suhanó árnyék

Pósán László-Weszprémy László-Isaszegi János ( szerk.):A hadifinanszírozás gazdasági alapjai