Monostori Imre: Szekfű Gyula a változó időkben

A könyv alcíme: Életmű-fogadtatás-utókor 1913-2006.
Nincs rá lehetőség, hogy ezt a jelentős monográfiát teljes terjedelmében feldolgozzuk. Monostori Imre mérföldkőnek számító könyvéből inkább csak néhány jellemzőt emelnénk ki.
Az első: Szekfű Gyula minden vitán felül tehetséges történetíró volt.A politikai-erkölcsi megítélés nem befolyásolhatja Szekfű szakmai teljesítményének elismerését. A török kor, a barokk, a 19.század történelmi emlékezetét híven őrizve, a forrásokat magas szintű szakmai felkészültséggel kezelve írta műveit Szekfű Gyula.
Amely művek- és ez a második, amit feltétlenül el kell mondanunk Szekfűről- nem mindig sikerültek. A " változó idők" nem egy esetben túl erős hatást gyakoroltak erre a monumentális történetírói életműre. Szekfű túlzottan gyakran esett bele abba a hibába, hogy tanítani akart, példát keresni a történelemben bizonyos tézisekre. Ez pedig mindig oda vezet, hogy a fellelt példák örökösen "ideiglenes használatúak" maradnak.
Ami pedig Szekfű Gyula erkölcsi magatartását illeti, az bizonyos esetekben minősíthetetlen, sok esetben gonosz. Volt ebben az emberben valami született érvényesülési képesség, valami tankszerű, olykor mindenki máson átgázoló. Szekfű Gyula történész nem szimpatikus szereplőjévé vált a magyar történelemnek. De kikerülhetetlen szereplőjévé. Munkásságának hatása indokolja, hogy Monostori Imre monográfiájára alapozva tovább folytatódjon a Szekfű-kutatás.

( Pannónia Könyvek, 2018.)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása