Stefan Chwin: Hanemann

Stefan Chwin történelmi- lélektani regényének hőse, Hanemann, a második világháború előtti Gdanskban, feszült politikai légkörben dolgozik, mint kórboncnok. Végzi a dolgát, próbálja életéből kizárni a politikát. Ám egy szép napon, mikor balesetben elhunyt nőismerősét kellene felboncolnia, elege lesz az egészből, otthagyja munkáját.
Ettől kezdve karrierje nem más, mint mélypontok sorozata. A második világháború során otthonát veszti, a szovjet mintára levezényelt kommunista átalakulás idején pedig a hatalom megbízhatatlan elemnek tartja, partvonalra teszi. A Hanemann történelemszemlélete szerint a kommunizmus éppoly igaztalan és embertelen rendszer, mint a Hitler-féle nácizmus.
Stefan Chwin könyve nem pusztán a huszadik század nagy sorsfordulóin átívelő történelmi tabló, hanem lélektan. Szerző remek pszichológiai érzékkel ábrázolja hőseit. Külön ki kell emelni a háborús fejezetek mozaikszerű, a film dinamikájához hasonló pörgését, a rövid, sokszor kétszavas mondatokat. S igazi irodalmi ínyencségnek számít a Tárgyak című fejezet, ehhez hasonlót a modern irodalomban még nem olvastam. Gyönyörű!
A Hanemann című regényt minden irodalomkedvelőnek igaz szívből ajánlhatjuk. Elsőrangú olvasmány, viszonylag kis terjedelmű, de fajsúlyos könyv.

( Kalligram, 2004.)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása