Puskás Attila:A teremtés teológiája

Puskás Attila könyve, A Teremtés teológiája, azért nagyon fontos olvasmány, mert napjainkban mindennél erősebben aktivizálták magukat azok a szellemi erők, melyek a világ létrejöttét kizárólag materiális okokkal igyekeznek magyarázni- szerintük sikerrel. A 21. század első évtizedeiben a materializmus jelenti a legnagyobb veszélyt a keresztény egyházakra, a keresztény gondolkodásra- és a Bibliára. Éppen ezért üdvözlendő minden olyan könyv ( és persze: minden Szerző, minden Kiadó), melyek felvállalják, hogy megjelentetnek a világ isteni eredetéről szóló munkákat.
Ugyanakkor Puskás Attila könyve sok tekintetben felvet olyan kérdéseket, melyekre első olvasás után nehéz választ kapni. Most, amikor minél szélesebb rétegek számára ajánlom A Teremtés teológiáját, rendhagyó módon ezeket a bennem igen markánsan megfogalmazódó kérdéseket, hirtelen születő vélemény- kezdeményeket veszem sorra ( szám szerint kettőt), remélve, hogy a diszkusszív hangnem- amely részemről mindig elismerést takar- kedvet csinál minden keresztény olvasónak.
1. Puskás Attila felvállaltan katolikus. Ez ugyan megmenti őt az ökumenizmus csapdájától, ám mégis, bibliaértelmezésének meglehetősen egyoldalú jelleget ad. Egy protestáns számára a Tanítóhivatal és annak Szentírás-értelmezése nem jelent sokat, mint ahogy azzal sem nagyon tud mit kezdeni az Olvasó, hogy a lateráni zsinat álláspontját miért kell abszolutizálni. Tudtommal- és hozzá kell tegyem: nem vagyok teljesen tájékozott a kérdésben- a protestánsok nem fogadták el mérvadónak a lateráni zsinat dokumentumait.
2. Hiányolom az egyedi koncepció(kat), véleményalkotás(oka)t. Természetesen a teológia tudománya mindig a nagy elődök vállán áll, mégis, nagyon kevés szövegrészből derül ki az, hogy erről vagy arról a kérdésről mi Puskás Attila, mint Szerző meglátása,véleménye. Az ellenkező véglet sem volna kívánatos, de ez sem az. A Teremtés teológiájának története sokkal kifejezőbb cím volna.

Ugyanakkor megsüvegelendő az, ahogy Puskás Attila az egyes korábbi Szerzőket idézi, összefoglalja a Teremtésről vallott korábbi teológiai- és igen- világi filozófiai álláspontokat. Nagyon korrektül szól a felvilágosodás alkotóinak teremtés-koncepciójáról, ez katolikus szerzőknél igen ritka. És pontosan emiatt az objektivitás miatt ajánlhatjuk a könyvet minden kereszténynek. Ez egy prekoncepcióktól mentes teológiatörténeti könyv, melyből mindenki sokat tanulhat.
Szíveket megnyitni, és hajrá!

( Szent István Társulat, 2006.)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása