Bölcsfalvi András (szerk.): Karácsony ideje

A könyv alcíme:Magyar írók novellái adventtől vízkeresztig
Az ajándékozni vágyó egyszeri ember sokat elmélkedik azon,  milyen is a jó karácsonyi könyv. Melyik az a könyv, melyet felnőtt ismerősének nyugodt szívvel odaadhat? Van-e 2018-ban olyan könyv, amit felnőttnek bizalommal oda tudok tenni a fa alá, és még egy kis személyes kártyácskát is csatolhatok hozzá? Sajnos, a magyar könyvpiac nemigen kényeztette el az Olvasókat felnőtteknek szóló színvonalas karácsonyi könyvekkel- sem most, sem visszamenőleg, a 2010-es években.
Bölcsfalvi András szerkesztésében megjelent a Karácsony ideje című novellagyűjtemény. Azt mondom: a 2018.évi magyar könyvtermés egyik legfinomabb darabja. Olyan szellemi nagyságok alkotásai előtt tiszteleghetünk, mint Kosztolányi Dezső, Fekete István, Tar Sándor, Sík Sándor, Szabó Magda, Lázár Ervin, Cs.Szabó László ( igen, bizony, a neves esszéista novellákat is írt, méghozzá nem akármilyeneket!), és még sokan mások. Jómagam különösen figyelemreméltónak tartom Lázár Ervin szerepeltetését. Róla a közvélemény annyit tud, hogy gyermek- és ifjúsági író. Pedig sokkal sokoldalúbb ennél: hosszú pályafutása során jelentkezett versekkel, felnőtteknek szóló epikai művekkel is. Ő egy igazi polihisztor volt. Fekete Istvánt pedig megint csak beskatulyázta a közvélemény: az ifjúságnak szóló írásain kívül neki volt egy kevésbé emlegetett közéleti vénája is- ezt azonban a hatalom nem hagyta megnyilatkozni.
A Karácsony ideje nemcsak karácsony idején nyújt szellemi felfrissülést. Az év bármely napján gyönyörködhetünk magyar írók remekeiben, s büszkélkedhetünk, hogy olyan országban élünk, mely ennyi felülmúlhatatlan zsenit adott- saját magának.

Kálvin Kiadó, 2018.

Nézd meg ezt a blogot is: mediaszemle.blogspot.com

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása