Hahner Péter: A nem létező rejtély. Tizenöt kérdés és válasz a Kennedy-gyilkosságról

Amióta 1963.november 22-én meggyilkolták John F. Kennedyt, z Amerikai Egyesült Államok elnökét, azóta találgatják, pontosan hogyan is történt a merénylet, pontosabban: merényletek- hiszen a gyilkosság gyanúsítottját, Oswaldot is megölték, valamint meghalt egy teljesen vétlen rendőr is.
Hahner Péter könyve megpróbálja a sokszor valóságtól elrugaszkodott elméleteket helyre tenni. A nem létező rejtély című munka alaptétele az, hogy a gyilkosság vizsgálatával megbízott WArren-bizottság jó munkár végzett. Nincs semmilyen összeesküvés a Kennedy- gyilkosság mögött, legalábbis Hahner Péter szerint. A rejtély nem létezik.
A könyv módszeresen és magas színvonalon áttekinti az amerikai elnökök ellen elkövetett merényletek történetét, részletesen elbeszéli John F. Kennedy, Jacquline Kennedy, Oswald, Jack Ruby életét, rekonstruálja magát a merényletet, számba veszi a lehetséges megrendelőket. Nagyon fontos ebben a történetben Lee H.Oswald személyisége: szétszórt, értelmiségit játszó, de valójában  képzetlen ( elemi iskolát végzett), hirtelen haragú, egyszóval olyan, akire azt szoktuk mondani, hogy " zavaros". Egy ilyen emberrel- teszi fel a kérdést Hahner Péter- szívesen dolgozott volna együtt a CIA, vagy a KGB? Egyértelműen nem. Úgyhogy, bár kissé földhözragadt megoldás, marad az a verzió, hogy Oswald magányos gyilkos volt, aki szerette volna felhívni a figyelmet magára. Vagy ki tudja.
Mint történelem iránt érdeklődő ember, többször is elolvastam a könyvet, hátha, hátha mégis találok valamit, ami kételyeket ébreszt. Például Castro szerepével kapcsolatban, vagy egyéb. De nincs, csak az igazság. Minden a helyére került. S ez, végső soron, jó.
Tehát, még egyszer: Warren főbírónak és csapatának volt igaza. 

Panem Könyvek, 2013.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása