Háy János:Kik vagytok ti?

Ugye, milyen unalmas tud lenne az a sok iskolai kötelező olvasmány? Az íróik meg olyanok, mintha aranyszoborból születtek volna: mind hibátlanok, csupa bölcseket beszélek, magánéletük pedig oly példás, akár egy protestáns lelkészé. Háy János könyve, a Kik vagytok ti?, rendhagyó nézőpontból láttatja a magyar irodalmat. Nem revizionista irodalomtörténet-írásról van szó, inkább csak arról, hogy a tankönyvek élettelen szavai megtelnek hússal, megtelnek vérrel.
Tudták, hogy Balassi Bálint hírhedt volt a nőkkel való bánásmódja miatt? Hogy Babits Mihálynak, a glorifikált költőfejedelemnek a rímei olykor csikorognak, mondatai pedig magyartalanok? Hogy Móricz Zsigmond attól félt, nehogy olvassák a műveit a magyar falvakban, mert észreveszik, hogy badarság? Hogy Ady Endre saját maga mitizálta önmagát? Hogy József Attila Franciaországban csatlakozott egy meglehetősen szélsőséges politikai csoporthoz? Még ha tudtunk is ezekről: nem kapcsoltuk össze ezeket a tényeket az életművel. Életrajz és műelemzés a magyar irodalomoktatásban két pályán fut. Háy János összeköti a vonalakat: hogyan hatott egy-egy életrajzi tény egy-egy adott műre? Hogyan függ össze Ady Endre esetében a Lédával való szakítás, és az ezután megjelenő kötet?
Szóval: izgalmas. Irodalomtörténet, kultúrtörténet, és persze történelem. Azoknak ajánljuk a Kik vagytok ti?-t, akiket ilyesmi érdekel.
Abban a tekintetben már szkeptikus vagyok, hogy az iskolai oktatásban Háy János személete a közeljövőben elterjed. Az osztálytermekben Petőfi lobogó forradalmár lesz, Ady vátesz, József Attila hiperérzékeny, de jószándékú, a szegény emberekkel mindig együttérző zseni. A hagyományok tartják magukat.
De ha egy gondolat, egy Háy Jánostól vett példa, csak úgy óránként egy, elhangzik- akko rmár jelentőset léptünk előre.

Európa Könyvkiadó, Budapest, 2019. A Kiadó weboldalán további nagyon sok igényes, szép könyvre bukkanhat a Kedves Olvasó. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása