Mark Wolynn:Örökölt családminták

A könyv alcíme:Félelmek, érzések és viselkedésminták,melyeket a tudtunkon kívül átvettünk.
Hogy folytassuk az alcímet: kitől vettük át? Mark Wolynn szerint az őseinktől. A Szerző koncepciója szerint- melyet modern természettudományos, elsősorban molekuláris genetikai vizsgálatokkal támaszt alá, igenis lehetséges, hogy az ősök által átélt élményeket az utódok traumaként hordozzák. Nagyon sok markáns példát hoz föl praxisából.
A fiatalember, aki nem mert elaludni, mert attól félt, hogy akkor meghal.
A fiatal lány, akinek nagyszülei holocaust-túlélők voltak, ő pedig el akarta gázosítani magát.
Az elvetettség-érzést évtizeden át örző, azt gyermekeinek is továbbadó asszony.
A gyermekneveléstől stresszelő fiatal anyuka, aki állandóan attól félt, hogy megöli saját gyermekeit.

Szóval, esetek bőven. Szorongás, depresszió, pánik, életfélelem, anyagi könnyelműség.Ám Wolynn könyvében pontosan az a jó, hogy nem áll meg egy tétel kimondásánál, gyógyítani is akar. Nagyon hatásos módszert találunk a könyvben arra, hogyan ismerjük fel az őseink által ránk hagyományozott traumákat, életérzéseket,és hogyan szabaduljunk meg ezektől.
Az Örökölt családminták című könyv számomra tudományos bizonyíték egy bibliai igazságra. A keresztények már régen hangoztatják, Ezékile próféta könyvére utalva, hogy létezik az ősöktől örökölt átok. A tudomány, a racionalista tudomány eddig ezt a nézetet a hagymázos fantazmagóriák közé sorolta. Most, az Örökölt családminták című könyv kétséget kizáróan bizonyítja, hogy lehetséges a gének módosulása a gének kialakulása után is! Ezért van az, hogy stresszes terhességből stresszes újszülött jön a világra. Hogy a gyilkos unokája gyilkos lesz.

Mi következik ebből?- tehetjük fel a kérdést. Semmiképpen sem az úgynevezett biológiai determinizmus, amit a kétvilágháború között oly sok tudós vallott- nem is szólva egyes szélsőséges politikai ideológiákról. Inkább csak az, hogy vigyázzunk az Istentől kapott földi életünkre. Egy van belőle, itt, a látható világban ezzel kell gazdálkodnunk, s ennek következményeit adhatjuk tovább gyermekeinknek, unokáiniknak is.
A könyv remek, minden pedagógusnak, szülőnek, felnőtt gyermeknek, pszichológusnak, szóval, minden érdeklődő Olvasónak ajánljuk.

Édesvíz Kiadó, 2019.edesviz.hu

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása