Borsi-Kálmán Béla:Az Aranycsapat-és ami utána következik

Puskás pályafutása egy 21. századi magyar szemével egyszerűen felfoghatatlan. Csoda volt. A történelem egyik csodája.
1956:Az Aranycsapat pályafutása véget ér. Puskás, Kocsis, Czibor és még jó sokan mások, közöttük a teljes magyar ifjúsági válogatott, külföldre emigrálnak ( Czibort már keresték a szovjetek). Nyilvánvalóvá lett mindenki számára, hogy új korszak kezdődik.
Puskás, Kocsis, Czibor: világkarriert futottak be Spanyolországban, a Real Madrid illetve a Barca játékosaként.
Bozsik József, Hidegkuti Nándor, Szusza Ferenc, Grosics Gyula: rövid kint-tartózkodás után hazajöttek, itthon futottak be óriási karriert, Bozsik lett az első magyar százszoros válogatott labdarúgó. Hidegkuti edzőként KEK-győztes az olasz Fiorentinával.
Albert Flórián, Göröcs János, Tichy Lajos, Mészöly Kálmán: megragadták a lehetőséget, beépültek a válogatottba, elképesztő győzelmeket, és szívfájdító vereségeket arattak.
Szurkolók:csodálkoztak, várták az újabb Aranycsapatot, de nem jött. Olimpiát viszont háromszor is nyertünk.
Erről szól Borsi Kálmán Béla: Az Aranycsapat és ami utána következik című könyve. Erről a korszakról, erről a milliőről, amikor az emberek, még a nők is, a fociról beszélgettek a gyárakban, mert ez volt mindenki szórakozása. Amikor még kudarcnak számított, ha csak nyolc közé jutunk a világbajnokságon. Nagyon gyanakvó volt mindenki, figyelték a kommunisták a focistákat, a szurkolókat, az újságírókat, ebben a légkörben kellett dolgozni, és sikerült. Szóval, más világ, más kor, más emberek( recenzens emléke: még testileg is mások voltunk: akkoriban egy 180 cm magas férfi magasnak számított, ma már inkább középmagas). Borsi-Kálmán Béla történész alaposságával, egy író beleérző képességével mesél erről a korról, ezekről az emberekről, futballpályákról, lelátókról. Jó könyv, ajánljuk például- a focikedvelőkön kívül- történelemtanároknak is, szemléltetésre. Sokkal közelebb hozza a kort az ifjúsághoz, mint a tankönyvek.

Kortárs Kiadó, 2019.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása