Gilbert Keith Chesterton:Brown atya nyomoz

 Gilbert Keith Chesterton (1874-1936) az angol irodalom egyik legsokoldalúbb figurája. Teológus, filozófus, író, közéleti személyiség. No, és nem utolsósorban: krimiíró. Halhatatlan figurája, a morcos-mogorva Brown atya, ma is nemzedékek egymásutánjának szerez izgalmas perceket. 2019-ben a Harmat Kiadó és az Új Ember Kiadó közös vállalkozásaként egy nyolc novellából álló válogatás jelent meg Brown atya történeteiből. Mindegyikről nem szeretnénk írni, túllépné a terjedelmi kereteket, inkább csak kiválasztjuk a kedvenceinket, felvillantunk belőlük egy vonást, hogy ezzel csináljunk kedvet a könyv alaposabb olvasásához.

Az Apolló szeme című történet egy vallási szekta világába enged betekintést. A különös vallás még különösebb főpapja minden nap kiáll a felhőkarcoló teraszára, és imával ( vagy azzal, amit ő annak nevez) köszönti a várost. Egy ilyen ima közben tragikus baleset történik:az alatta lévő emeletről kiesik egy üzletasszony. Brown atya azonnal gyilkosságra gyanakszik. Több indíték is van: az áldozat húga meglehetősen alárendelt szerepet játszott nővére mellett- lehet, hogy elfogyott a türelme? A szektavezér pedig megörökli az áldozat vagyonát- csakhogy ő éppen fent imádkozott a teraszon. Brown atya azonnal rájön, hogy a szokottól eltérő perspektívából kell nézni a dolgokat.

Isten nyila. Adva van egy ősi szent ereklye, egy kopt kehely, melynek a közvélemény- nem kis részben az amerikai bulvársajtó hatására- mágikus erőt tulajdonít. Senki sem tudja, ki a kehely valódi tulajdonosa. Három üzletember jöhet szóba. Az első kettő gyilkosság következtében meghal. A harmadik védelmére szerződtetik Brown atyát. A történet igazi kulcslyuk-krimi:mialatt az atya, a titkár a testőr és még sokan várják, hogy Mr.Merton befejezze aznapi csendes áhítatát. Mikor benyitnak irodájába, a különc üzletember holtan fekszik az íróasztala mögött, torkából egy nyíl áll ki. Az ablak nyitva. Lehet, hogy valaki egy repülőgéppel felszállt, és a nyitott ablakon keresztül belőtt egy nyilat? Az atyának más a véleménye.

Vihar a varázskönyv körül. Adva van egy könyv, ami teljesen üres. Csak az eső oldalán olvasható szöveg:aki kinyitja a könyvet, el fog tűnni ebből a világból. Így is lesz: eltűnik egy afrikai kapitány, egy katona, egy titkár és még ketten. Lehet, hogy fog az átok? Brown atyának valami feltűnik:az, hogy valaki valakinek nem tűnik fel...

Csoda a Holdsarló-házban. Egy milliomos meghagyja titkárának, hogy fél óráig ne zavarja, utána viszont azonnal jöjjön be. A fél óra alatt sokan megpróbálják zavarni Mr.Wyndet, de senkit nem eresztenek be hozzá. Amikor aztán fél óra múlva benyitnak, a milliomos eltűnt. Lehet, hogy köze van az eltűnéshez annak a csavargónak,akivel pár órával korábban látták beszélgetni?

Hát, ilyesféle ügyekben nyomoz Brown atya. Chesterton igazi klasszikus angol krimivel ajándékoz meg bennünket, ám az írás-stílusa a megszokottnál analitikusabb. Mindenesetre a történetek szórakoztatók, úgyhogy minden krimikedvelőnek szívből ajánljuk. 

Háttér Kiadó-Új Ember Kiadó, 2020.Fordította Péter Ágnes, Zombory Erzsébet. Szerkesztette:Szigeti László

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása