Max Tegmark:Élet 3.0

 A könyv alcíme:Embernek lenni a mesterséges intelligencia korában

Max Tegmark svéd-amerikai fizikus, mesterséges intelligencia-kutató, arra a kérdésre keresi a választ kitűnő könyvében, hogy milyen jövő vár az emberiségre a mesterséges intelligencia korában. Végkövetkezetése optimista, nem is alaptalanul azt állítja, létezik " jó" MI, azaz az ember nem veszti el kontrollját az általa létrehozott új entitás felett. 
Az Élet 3.0 című könyvben Tegmark először is felvázol egy fiktív, rosszul végződő forgatókönyvet a mesterséges intelligenciáról. Ebben az MI gyakorlatilag átveszi az uralmat az univerzum felett, replikálja magát, végül az egész civilizáció különböző mesterséges intelligenciák összecsapásává változik. Aztán, immár a valóság mezejére visszaereszkedve, Szerző a téma megértéséhez szükséges legfontosabb fogalmakat tisztázza: általános mesterséges intelligencia, tudat( ez a pszichológia és pszichiátria egyik legnehezebben definiálható fogalma), célorientált viselkedés, Élet 1.0, Élet 2.0, Élet 3.0 és más hasonló fogalmak. Hangsúlyozza: nem az általa favorizált az egyetlen lehetséges definíció, de ahhoz, hogy a könyvben foglaltakat megértsük, itt és most ezeket a meghatározásokat használja ( ezt recenzens nagyon jó ötletnek, más tudományágak számára követendő példának tartom).
Aztán vázlatos áttekintést kapunk az MI közeljövőjéről: hogyan alakítja át az új entitás a közlekedést, a pénzügyeinket ( magán-, vállalati és nemzetközi szinten), a feldolgozóipart, az oktatást, az orvostudományt. Megtudhatjuk, hogyan lehetne megakadályozni az MI segítségével a globális fegyverkezési verseny felgyorsulását. Belegondolunk abba, hogy az önfejlesztő tanulás miként hoz létre egyre jobb és jobb komputereket, illetve abba, van-e a számítógépek fejlődésének felső határa ( Tegmark szerint van: 1 kg súlyú tiszta computer csak meghatározott mennyiségű adatot lesz képes valaha is rögzíteni). 

A világtörténelem legutóbbi fejleményeit ismerve, érdekes abba belegondolni, a MI vajon hogyan tudja befolyásolni a hatalmi ágak ( törvényhozói, bírói, végrehajtói) fejlődését. Elképzelhető, hogy pár év múlva az MI hoz törvényeket, vagy éppen bírósági ítéleteket? Tegmark ezen a téren szkeptikus, sőt, szerinte nem is kellene, hogy ez megvalósuljon. 
A 182.oldalra lapozva nagyon érdekes táblázattal találkozunk. Érdemes ezt még egy könyvajánlóban is felidézni. Tegmark felvázolja azokat a típus-attitűdöket, melyek jellemezhetik az jövőbeli MI és az emberiség viszonyát. Az MI szempontjából ez lehet:
- libertariánus utópia
- jóindulatú diktátor
- egalitáriánus utóópia
- kapuőr
-oltalmazó isten
- leigázott isten
- hódító
- utódok 
-állatgondozó
-1984
visszalépés
-önkipusztítás
(Utóbbit magam kevésbé tartom valószínűnek). Itt jön képbe a társadalomtudomány, merthogy az MI nem kizárólag a természettudósok és informatikusok asztala. 
A könyv egyik csúcspontja az utolsó fejezet:Szerző bemutatja, hogy jött létre Elon Musk és Larry Page támogatásával a "jó" MI kutatásért küzdő szervezet, s elmagyarázza, hogyan lehet ehhez csatlakozni. (Merthogy ez nem valami titkos klub, nyitott bárki számára, aki úgy gondolja, hozzá tud tenni valamit a témához). Szóval, kiknek is ajánljuk az Élet 3.0 című könyvet? Mindenki számára, aki érdeklődik a jövő, a jelen és múlt iránt. Jómagam szeretném, ha minél több fiatal olvasná el ezt a könyvet, és kapna kedvet ahhoz, hogy beszálljon a világ egyik legjobb, legnemesebb projektjébe. 

Max Tegmark kitűnő könyvet írt, igazi szellemi lubickolással ajándékozza meg Olvasóit. Nyelvezete érthető, tényanyaga korrekt, sűrű, úgyhogy érdemes ezt a művet kézikönyvként is használni. Nem hiányozhat a művelt, korunk fejleményeit követni kívánó ember polcáról. 

Ford.Weisz Böbe, Garai Attila. HVG Könyvek, 2018.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása