Dr.Antalóczy Zoltán:Szív-és érbetegségekről mindenkinek

 Dr.Antalóczy Zoltán könyve az érdeklődő laikus Olvasó számára nyújt megfelelő betekintést a szív-és érbetegségek világába. 
Megismerkedünk a testünket behálózó erek típusaival, megtudhatjuk, melyiknek mi a funkciója. Részletes áttekintést kapunk a szív felépítéséről, külön-külön is részletezve, melyik rész hogyan működik és milyen célt szolgál. Alapos tájékoztatást kapunk az egész szervezetünk működését befolyásoló kis vérkörről és nagy vérkörről. Megtudjuk, voltaképpen mi is az a pulzus, és hogyan kell értelmezni a méréskor kapott adatokat. A szívelégtelenség tüneteiről is részletes áttekintést nyújt nekünk a Szerző, aki minden betegségnél kiemeli a rizikófaktorokat illetve a megelőzés fontosságát. Megtudjuk, mik azok az LDL-receptorok, hogyan fedezték fel őket Nobel-díjas orvosok, és mi közük az aszteroszklerózishoz. A 60.oldalon nagyon szemléletes ábra tárja elénk, hogyan befolyásolják a koszorúerek a szív és ezáltal az egész emberi szervezet működését. A következő oldalon pedig ugyanazt látjuk, csak éppen nem egészséges állapotban, amikor már a koszorúerek beszűkülnek. Általában véve is elmondhatjuk, hogy kiválóak a könyv illusztrációi (Székely Edith munkáját dicsérik). 
Akinek volt valaha anginás rohama, feltétlenül lapozzon a 69.oldalra! Antalóczy professzor, nagyon korszerűen, hangsúlyozza, hogy nemcsak gyógyszerrel lehet kezelni az anginát, hanem megfelelő életmóddal, a stressz, a elhízás és egyéb rizikófaktorok csökkentésével illetve megszüntetésével. 
Nagyon érdekes "A visszértágulat és a tüdőembólia" c. fejezet. Legtöbb ember nem törődik azzal, ha visszerei keletkeznek, egyszerűen azt mondják:korral jár és kész. Antalóczy professzor rámutat arra, hogy az elhanyagolt visszereknek nagyon is komoly következményei lehetnek. Mivel ez a téma nagyon sokakat, szinte minden 50 éven felüli magyar embert érint, érdemes lenne ezt a fejezetet mindenkinek elolvasni. 

Ebből már talán kitalálhatják, hogy A Szív-és érbetegségekről mindenkinek olyan könyv, melyet minden Olvasó könyvespolcára elhelyeznénk. Nyelvezete közérthető, ha szépen, fejezetről fejezetre építkezve olvassuk a könyvet, akkor semmi nehézséget nem okoz. Az orvostörténeti szövegrészek kifejezetten szórakoztatók, kicsit bepillantást engednek a " kulisszák mögé". Az ábrák szemléletesek, a formátum helytakarékos, ez a könyv alkalmas arra, hogy generációk " tankönyve" legyen. Úgyhogy éljünk egészségesen, vegyünk vissza stresszből és olvassuk el Antalóczy professzor könyvét. Nagyon hasznos, nagyon bölcs. Példamutató. 

Medicina Könyvkiadó, Budapest, 1998.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása