Angus Deaton:A nagy szökés

 A könyv alcíme:Egészség, gazdagság és az egyenlőtlenségek eredete.
Angus Deaton, aki 2015-ben közgzdasági Nobel-díjat kapott, A nagy szökés című könyvében egyedülálló koncepció alapján keres magyarázatot a következő kérdésekre:
- Miért gazdagabb, fejlettebb az egyik nemzet, mint a másik?
- Miért jobb az egyik ember életminősége, mint a másiké?
- Hogyan és miért tudnak egyes elmaradott országok felzárkózni az élvonalbeliekhez, míg másoknak ez nem sikerül?
Deaton koncepciója az, hogy együttesen vizsgál két, az életminőség szempontjából nagyon fontos tényezőt ( ezzel egyedülálló a közgazdasági szakirodalomban):
- anyagi fejlettség, nemzeti jövedelem
- egészségügy, várható élettartam. 
Megállapíthatjuk, hogy a kettő nem mindig korreleváns. 

Megtudhajuk, mit is mér valójában a GDP, a GNP, és miért alkalmas minden másnál jobban a GDP PPP az egyenlőtlenségek mérésére. Megismerkedünk- ha még nem tettük- a logaritmikus skálával, nem is olyan ördöngősség. Egybevetjük a különböző országok boldogságstatisztikáit az egy főre jutó nemzeti jövedelemmel, valamint az általános egészségügyi fejlettséggel. Megállapítjuk, hogy a gazdag országok népességénak túlnyomó része elégedett a helyzetével ( lásd pl. skandináv országok), míg a szegény országok lakosságának nagy része ngyon is tudatában van szegénységének. Nagyon kreatív, a hazai szakirodalomban korábban nem látott diagramokon mutatja be a Szerző azt, hogy miét nem kell annyira félni a kínai veszélytől, hol tart India a fejlett országok utoléréséért folytatott küzdelemben, mely afrikai országok tűnnek teljesen esélytelennek a felzárkózás szempontjából. Szerző alapkoncepciója szerint minden történelmi korszakban voltak nemzetek- országok, melyek "megszöktek", a többiek pedig igyekeztek utolérni őket. Ez, azt gondolom, igaz. Ugyanakkor éppen az USA példája bizonyítja, hogy nem mindig az élenjáró országokban legmagasabb az életminőség. 

Nagyon elgondolkoztattak az utolsó, a legszegényebb régiókról szóló fejeztek. Megrázó az, hogy egyes kormányok és politikai vezetők mennyire nem törődnek saját népük jólétével. A nyugati országok, az ENSZ által folyósított segélyek jó része a diktátorokhoz kerül, akik általában a hadseregnek adják azt. Az is előfordul, hogy a donorországok teljesen tájékozatlanok a fogadó ország ügyeit illetően, így aztán a segélyek nem előreviszik, hanem hátramozdítják az adott ország gazdaságát. Angus Deaton ezért síkraszáll az afrikai országoknak szóló segélyprogramok teljes reformjáért. 

A Nagy szökés című könyvet ajánljuk mindazoknak, akik felelősen gondolkodnak a világban dúló egyenlőtlenségekről, s akik jó megoldást akarnak látni napjaink gigantikusnak tűnő problémáira. 

Fordította: Felcsuti Péter, 2017,Corvina Kiadó Kft

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása