Marilynne Robinson:Háztartás

 Marilynne Robinson első regénye 1982-ben jelent meg, s óriási szenzációt váltott ki az amerikai irodalomban. A Háztartás nagyon őszintén, addig nem tapasztalt nyíltsággal beszél egy olyan társadalmi réteg életéről, akikre talán keveset figyelünk:azokról a gyerekekről és fiatalokról, akik árvaságra jutottak, s rokonok nevelik őket. 
A Háztartás két ifjú hőse Ruth és Lucille. Kezdetben nagyszüleiknél nevelkednek, ám ábrándos természetű, kalauzként dolgozó nagyapjukat halálos vonatszerencsétlenség éri, úgyhogy nagymamájuk neveli őket egyedül. Mikor ő egészségileg alkalmatlanná válik, két sógornője veszi át a gyerekek nevelését. Csakhogy ők nem akarnak egy isten háta mögötti kisvárosban élni, úgyhogy megérkezik új nevelőanyjuk, Sylvie, aki a nagynénjük. És innen kezdődnek a bonyodalmak. 
Sylvie ugyanis korábban nagyvárosban élt, annak is a perifériáján, s leginkább csavarogni szeretett, meg tehervonatokon utazni, mindenfelé Amerikában. Az,hogy ez a hölgy egy kisvárosban éljen, s jó családanyaként gondozza unokahúgait, pszichológiai képtelenség. A háztartást elhanyagolja, pókokkal és falevelekkel van teli a ház. Van, hogy Sylvie egy padon alszik, újságpapírral takarózva, mert így szokta meg, és különben is, olyan jó az idő...A hatvanas évek jellegzetes hippi-életmódját éli, pontosabban:azt szeretné élni. Csakhogy ez egy kisváros, mindenki ismer és mindenki figyel mindenkit. A lányokat mindenki sajnálja.

A két lány különböző módon reagálja le a helyzetet. Eleinte együtt csavarognak, van, hogy az erdőben alszanak, aztán elválnak útjaik. Lucille igyekszik a kortárs-közösségben menedéket találni, érdekli a divat, a barátnők, pasizik, úgy él- pontosabban: úgy próbál élni- mint egy átlagos amerikai kamaszlány. Ruthra ezzel szemben óriási hatással van Sylvie szabadságvágya, nonkonformizmusa. Együtt csavarognak az erdőben, csónakáznak- természetesen lopott vízijárművel- a folyón. Aztán persze tragédia történik....

Marilynne Robinson könyve nem tipikus családregény, bár akadnak erre a műfajra utaló jellegzetességek. A Háztartás nem is tipikusan nőregény, bár az, hogy szinte minden szereplője nő, természetesen meghatározza a regényt körülvevő kulturális kontextusokat. Ha egyértelműen meg kellene mondani, miről is szól ez a csodálatos könyv, talán így foglalhatnánk össze:két lány felnőttséghez és szabadsághoz való viszonyáról. Arról, hogy kire hogyan hat a környezet, a neveltetés. Arról, hogy létezik-e családi végzet, átok. Remek próza, különösen költőiek a természettel kapcsolatos szövegrészek. Minden együtt van, ami manapság a jó irodalomhoz kell. A Háztartást minden irodalom- és könyvbarátnak ajánljuk. 

Fordította Szabadkai Bernadett. Magvető, 2020.
Itt a Kiadó weboldala:magveto.hu

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása