Agatha Christie:Adventi krimik

 A Helikon Kiadó válogatást készített Agatha Christie adventi és karácsonyi témájú novelláiból,elbeszéléseiből. Kitűnő ötlet és remek megvalósítás. Itt van mindenki,aki Agatha Christie világában számít:Hercule Poirot,Tummy és Tuppence,Parker Pyne,Mr.Quin és az elmaradhatatlan Miss Marple. Szórakoztató,izgalmas történet kerekedett nyomozásaikból,egy kitűnő könyv,amit minden krimikedvelőnek szívből ajánlunk.A kötetben szereplő művek igazi angol krimik. Itt most nem "spoilerezünk",ahogy mostanában divatosan mondják,csak egy-két történetet emelünk ki a tizenháromból.

Hercule Poirot mester a főhőse a Karácsonyi kaland című elbeszélésnek. Poirot-t valami titokzatos körülmények között eltűnt gyémánt miatt meghívják egy kedvesnek tűnő társasagba,töltse velük a karácsonyt-ami persze hamisítatlan angol módon megrendezett,pulykával,pudinggal. Poirot azonban levelet kap:ne egyen a karácsonyi pudingból!Ráadásul a mindenütt ott kotnyekeskedő,de igencsak életvidám gyerekek még egy csínyt is kifőznek a nagy belga detektív ellen.

Miss Marple ezúttal a lelkész feleségének segít. A templomban ugyanis egy véres,haldokló,középkorú férfi jelent meg,aki csak annyit mondott:menedék,meg hogy kérem. Aztán meghalt. A rendőrség megállapította,hogy a férfit közvetlen közelről lelőtték. Másnap megjelenik egy házaspár,állítólag a halott távoli,de egyetlen élő rokonai. Meg akarják tudnj,mondott-e valamit a férfi,mielőtt meghalt. Ducinak,a lelkész fekeségének az lesz gyanús,hogy Williamnek emlegetik halott rokonukat,miközben egy óra begravírozott felirata Walternek nevezi őt. Miss Marple elkíséri Ducit egy londoni karácsonyi bevásárlásra,eközben,úgy mellékesen,meg is oldják az ügyet.

Anya és felnőtt fia-sokszor nem könnyű történet. Az anyák egy része nehezen viseli,hogy kicsi fiacskája immár felnőtt és lányok után mászkál. Parker Pyne segítségét kéri egy féltékeny anya. Merthogy a lány nem a fiához való,amolyan rosszféle nő,jobb lenne mindenkinek,ha eltűnne,stb. Parker Pyne,aki névjegye szerint minden problémát megold,kitervel egy nagyszerű színjátékot...

Ezekbeb a novellákban azt kapjuk,amit Agatha Christietől megszoktunk. A rossz elköveti a bűntényt,de végül győz az igazság. Pont ezért népszerű Agatha Christie:mert a mi valós világunkban nem mindig a jó győz. Ezekben a tipukus angol krimikben jgen. No,és a karakterek!Arisztokratikusan viselkedő grófnők,alázatos inasok,gazdag fiatal örökösnők,hozományvadász szélhámosok,arrogáns üzletemberek,sok évszázados nemesi családok.Felvonul itt az angol társadalom színe és fonákja. Agatha Christie olyan világot mutat nekünk,ami már nem létezik. Vagy mégis?Lehet,hogy ez a legnagyobb rejtély?

Helikon Kiado,2020,2021. Fordította:Borbás Mária et al. 




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása