Petőcz András:Másnap.Feljegyzések a háborúból

 Petőcz András könyve, a Másnap. Feljegyzések a háborúból egy nagy, egyetemes tiltakozás mindenféle háború ellen. " Technikailag" pedig a regény egy trilógia második része. Az első, az Idegenek, valóságos szépirodalmi bestseller lett Magyarországon. A Másnap sem marad el mögötte színvonalában, úgyhogy jó eséllyekkel pályázik a " bestseller" címre. 

A regény Anna, egy tíz év körüli kislány, sorsát követi nyomon. A lány a háború áldozata, katonák őt és iskolatársait egy tornateremben tartják fogva, élelem és ivóvíz nélkül, majd a lányt élve eltemetik, de ő kiszabadul, s barátnőjével együtt az alagúton átjutnak a másik, szomszédos országba, a szabadság hazájába. A kislány hosszú kórházi kezelés után egy bevándorlókkal foglalkozó alapítványhoz kerül, a nagyon szép és - Anna szerint igazi anyapótlékot kínáló- Sophie veszi őt pártfogásba. Velük szemben lakik a bevándorlási hivatal illetékese.
Az új országban minden szép és jó, senki nem éhezik, mindenki nagy és szép házakban lakik, amelyekhez nagy kertek tartoznak,és mindenkinek van tévéje, arról nem is beszélve, hogy mindig van elektromos áram. Anna megismerkedik a távkapcsolóval, ám nem érti a nyelvet, ezért aztán a híradók külföldi tudósításairól azt hiszi, hogy azok új hazájából valók. 
A kislányt beiratják egy bevándorlógyerekeknek nyitott iskolába, ahol nagyon kedvesen fogadják. Ám ekkor változás történik: Sophie egyre ingerültebb, idegesebb, kiszámíthatatlan modorúvá válik. Anna eleinte azt hiszi, ő csinált valami rosszat. Egy nap Sophie közli Annával, hogy el kell menniük regisztrálni, valami óvóhelyre, hogy támadás esetén majd oda meneküljenek. Sophie, maga is eléggé ideges a dolog miatt, de próbálja nyugtatni a kislányt, hogy csupán formalitásról van szó. Ám hiába:Anna pánikba esik, azt hiszi, közel a háború...

Petőcz András nagyon eredeti prózanyelven ír. Mozaikszerű ez a nyelv, egyik bekezdés sincs több tíz mondatnál. A mozaikszerűség, a szétdaraboltság a kislány életének elaprózottságát, a futó benyomások sokaságát önti nyelvi formába. Jó ötletnek tartom, hogy a Szerző nem nevezte meg az országot, mert így időtlenné válik a történet. 
Kultúrsokk. Mostanában sokat használják ezt a szót a bevándorlók beilleszkedésével kapcsolatosan. A Másnap egy ilyen kultúrsokk története. A kislánynak minden új. Az autópálya, a fürdőköpeny, a száz tévéműsor, a tejjel leöntött kukoricapehely, minden. Ezt elég nehezen dolgozza fel, különösen úgy, hogy nyomja a szívét egy, még "odaát" történt dolog: a barátnő halála. Valahogy ezért nem tud tiszta lappal indulni. Múlt és jelen, háború és béke, szédítő gazdagság és szédítő nyomor keveredik össze Anna lelkében, s ez akadálynak bizonyul. Hiába jó szándékú Sophie ( vagy mégsem? végig kell olvasni a regényt!), hiába próbálják Annát a tanárok beilleszteni a közösségbe, valahogy a múlt mindig ott van a szívben. Kitörölhetetlenül. 
Kinek ajánljuk Petőcz András:Másnap.Feljegyzések a háborúból című könyvét? Azt gondolom, aki nem olvasott még modern, 21. századi regényt, ne ezzel kezdje!Inkább azoknak való ez a könyv, akik szeretik és értik a 21.századi irodalmat, s van bennük közéleti érdeklődés. 

Noran Könyvesház, 2011.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása