Friedhelm König:Másként,mint gondolnánk

 A könyv alcíme:Gondolatindító rövid történetek.

Friedhelm König német teológiai író,gimnáziumi tanár. Másként,mint gondolnánk című, lendületes stílusú, nyitott szellemről árulkodó könyvében rövid,de igaz történeteken keresztül mutatja be Jézus evangéliumának,az isteni kegyelemnek,nagyszerűségét. Minden történet egy-egy példa arra,hogy mégoly reménytelen helyzetből is van kiút. Még a legnehezebbnek vagy leginkább elveszettnek hitt lélek is megnyílhat,kitárhatja szívét egy felsőbb,égi erőnek.

Mert az égi erő, Isten ereje- amint az König könyvéből kiderül- ott van mindenkor és mindenhol. Ott van Nagy Frigyes király porosz, és sokszor eléggé erkölcstelen( ki gondolná...) udvarában. Ott van Szahalin orosz börtönszigetén, ahol is láncra vert, reményvesztett foglyok kínlódnak elképesztően rossz körülmények között, és sok fogoly analfabéta. Ott van az Északi-tengeren ,amikor is egy teherhajó úgy fut zátonyra, hogy kettétörik, és a mentőhajó legénységének rá kell beszélnie a bajbajutottakat, hogy ugorjanak, vállalva a kisebb sérülés kockázatát. Ott van az auschwitzi koncentrációs táborban, amikor is egy fiatal hős önként vállalja, hogy fogolytársa helyett az éhségcellába megy, és meghal. Ott van a világ egyik legnagyobb fizikusának, Michael Faradaynak szívében, aki tudós létére soha nem feledkezik meg arról, hogy a természetet- szerinte- Isten teremtette. Ott van egy megrögzött ateista tudós szellemi ébredésekor. De ott van akkor is, amikor Blaise Pascal éppen valamiféle racionális világmagyarázattal akarja megörvendeztetni a világ tudományos közvéleményét. Menedéket is nyújt, például a második világháborúban,Erfurt bombázása idején, a pusztító tűzviharok elől. Ahol megjelenik a rossz, ott találunk példákat a jóra, a hősiesre, a szépre is. 

A Másként, mint gondolnánk című könyv legfontosabb erényei számomra a következők:
- Minden példa valós, minden esemény igaz. Aki tagadja, hogy Isten beavatkozna a történelembe, annak - e könyv elolvasását követően- nagyon alaposan felül kell vizsgálni álláspontját.
- A történetek fiatalok számára is érthetők, tehát evangelizáció, vagy ifjúsági pásztorkodás alkalmával is felhasználhatók.
- Szó sincs semmiféle felekezeti elfogultságról,bármely keresztény egyház tagja számára lelki épülést nyújtanak ezek a történetek.
- Sőt, a nem keresztények, de hívő emberek számára is érdekes olvasmány lehet. 

Ajánljuk tehát ezt a könyvet mindenkinek, aki úgy érzi, valami hiányzik, vagy valamiből éppen túl sok van az életében. Friedhelm König munkája segít a léleknek abban, hogy leegyszerűsítse önmagát, a bonyolult, körkörös érvektől megszabaduljon. Segít a tisztulásban, a " lelki átmosásban", épít és elgondolkodtat. 
Persze, nem állítom azt, hogy a könyv egyes szövegrészeivel ne lehetne polemizálni...

Evangéliumi Kiadó, 2008. Sajnos, a Kiadó nem tüntette fel a fordító nevét, pedig a műfordítás kitűnő. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása