Anette Moldvaer:Kávészenvedély

A könyv alcíme: Különleges kávék, barista technikák. Több,mint 100 recept a nagyvilágból.

Aki szereti reggel egy kávéval indítani a napot, vagy éppen egy jó félórát eltölteni egy diszkrét kis kávéházban- netán mélyebben meg akarja ismerni a kávézást, mint kultúrát- annak Anette Moldvaer könyve egyenesen ideális. A rendkívül gazdagon, sőt ínycsiklandozón illusztrált könyv egyaránt szól a profi- vagy azzá váló- baristához, illetve az "egyszerű" fogyasztóhoz. 

Megtudhatjuk, miért pont a kávé lett az emberiség egyik legnépszerűbb itala. Megismerkedünk a kávé biológiájával, a vetéstől a szüretig. Ki hitte volna, hogy a kávétermés piros, mint a cseresznye? Megtudjuk, mi a különbség az arabica és a robusta fajták között, megismerkedünk az elő- állítás folyamatával. Látjuk az őrlés módszereit is, megtanuljuk, miért kell másképp őrölni a presszókávét, az ibrikkávét,a filterkávét, és a többi fajtát. Megtanuljuk a helyes kóstolás titkait, csakúgy, mint a helyes felszolgálásét- bár utóbbi azért kultúránként eltérő. Megismerkedünk az egyes országok kávékultúrájával: Brazílián át egészen a kis Hawaiig bejárjuk a bolygó déli részét, és megvizsgáljuk, mely országban milyen kávékülönlegességekre számíthatunk- vagy éppen nem számíthatunk. Hihetetlenül sok kávéfajta terem a világon, érdemes alaposabban utánanézni, pl. egy külföldi utazás előtt, nehogy meglepetés érjen bennünket. A kelet-afrikai kávé például világos, tiszta ízű, de vannak olyan tájai a világnak, pl. Jáva szigete, ahol a kávét hordóban érlelik, mint nálunk a bort, ettől teltebb, rusztikusabb, fűszeresebb lesz. Egy ilyen csésze kávé bőven elég egy egész napra. Ausztrália imnőségi kávéja például citrusos ízt hordoz, tehát ha valaki savanyú utóízt érez, ne csodálkozzon, a hiba nem a " készülékben" van. Megismerkedünk a minőségi kávékészítéshez használt eszökökkel ( pl.textilszűrős csepegtető, french press, azaz a klasszikus kávéfőző, filteres kvékészítő, aeropress, a hazánkban óriási karriert befutó kotyogó, a vietnami eredetű phin, stb.). 

Szóval, Anette Moldvaer írt egy igazi kulináris enciklopédiát. Nagyon szép, nagyon okos, igényes, kedvet csinál ahhoz, amiről szól. Éppen ezért mindenkinek ajánljuk.

HVG Könyvek, fordította Izing Róbert, Tillinger Zsolt. Budapest, 2014.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása