Csermely Péter:Bloghálózatos életfilozófiám

 Csermely Péter biokémikus,hálózatkutató,tudományos tehetségkutató és -fejlesztő. Bloghálózatos életfilozófiám című kitűnő könyvében sajátos filozófiai szemlélettel közelít a világhoz:szól gazdaságról,tudásról,tehetségről,társadalmi és mentalitásbeli problémákról. Ebben a rövid kis könyvajánlóban nincs módom arra,hogy fejezetről fejezetre ismertessem a könyv vázlatos tartalmát-amúgy sem vagyok a spoiler megszállottja-inkább arról írnék,hogy nekem,mint egyszerű olvasónak,miért marad emlékezetes Csermely Péter könyve.

Először is azért,mert minden területen továbbléptet. Nem pusztán érint dolgokat,hanem igen őszintén és mélyen,új szempontokat adva tárgyal nagyon komoly és a jövő szempontjából fontos kérdéseket.Csiszolja a személyiséget,példának okáért a Rooseveltről és Churchillről illetve arról a bizonyos harmadik személyről  szóló fejtörőt nem ismertem,de sokatmondó. Egész éjszaka nem aludtam,gondolkoztam magamról. Az énképemről,tudniillik...

A tehetséggondozásról szólva:nagyon rokonszenves Csermely Péter elhivatottsága,mely ez ügyben megmutatkozik. Jó alapvetés,hogy mindenki tehetséges,nincs tehetségtelen ember,csak előfordul,hogy valakinek később fedezik fel a tehetségét. Ezzel rákanyarodunk az élethosszig tartó tanulás kérdésére. A 21.században mindenkinek élethossziglan kell tanulnia,a gyorsan változó/fejlődő technológia miatt. Csermely Péter ezt már jóval korábban látta,mint a mai döntéshozók. Magyarországon még mindig az "öreg ember vénember"mentalitás uralkodik. Ezért aztán sok közösség,vállalat nélkülözi a megfontoltságot,a bölcsességet. Egész fejezet szól a könyvben arról,miért is hanyagoljuk el az időskori önfejlesztést. Nagyon jó,hogy Csermely Péter ennek a jelenségnek történelmi,társadalmi okait is feltárja. 

A megismerés négy módja:hétköznapi,művészi,tudományos,hitbeli. Jómagam számtalan tudóst hallottam már arról panaszkodni,hogy nehezen tudja összeegyeztetni választott diszciplinájának racionális/racionalizált tudását a hit egész világra és az élet totalitására vonatkozó bölcsességével. A válasz itt van,a négyféle megismerési módban. Istent a hitünk által ismerjük meg,a sinusfüggvény tulajdonságait vagy Erdély 17.századi szókincsét a tudomány által,József Attila versei a művészi megismerés tárgykörébe tartoznak,míg a paradicsomos töltött káposztát hétköznapi,érzéki megismeréssel ismerjük meg. Sajnos,egyre többen vannak,akik társadalmi kérdéseket is hit által,illetve bibliai problémákat is kizárólag tudás által kívánnak megismerni. Ez lelki-szellemi katasztrófához is könnyen vezető zsákutca. Nagyon köszönöm Csermely Péternek,hogy ezt a számomra korábban igen bonyolultnak tűnő megismerés-témát ilyen szépen és egyszerűen elmagyarázta. 

Nagyon sokrétű a könyv és interaktív. Olvashatunk netes hozzászólásokat,kommenteket is,nem biztos,hogy ezek megegyeznek a Szerző véleményével. Azt gondolom,hogy lehetne ez a könyv 21.századi útja:az Olvasót is bevonni az alkotásba.Panaszkodnak kiadók,terjesztők,hogy egyre kevesebbet olvasunk. Érdekes lenne 10-15 ilyen,pro-és interaktív könyvet kiadni,vagy egy könyvet feltenni a netre,és a második kiadást kommentekkel együtt jelentetni meg. Nyugaton jelentek meg ilyen könyvek,hazánkban valahogy kevésbé...

Csermely Péter:Bloghálózatos életfilozófiám című könyvét ajánlom mindenkinek,mert mindenki talál benne "nekivalót"(utóbbi szó a magyar nyelv része). Jól szerkesztett (Kapitány Katalin érdeme,s jé,a Szerkesztő neve rajta van a borítón,bizony!). Jó olvasást,épülést,szellemi gazdagodást!

Typotex,2012.






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása