John Rickards:Kísért a múlt

 John Rickards az amerikai krimiírók középnemzedékéhez tartozik. Első könyvével,a Kísért a múlt c.regénnyel hívta fel magára a kiadók és az Olvasók figyelmét.

A regény cselekménye egy Maine állambeli kisvárosban játszódik. Towshend seriff és fiatal segítője éppen hazafelé tartanak,amikor észrevesznek egy félmeztelen férfit az út szélén,aki mindkét kezében kést tart,előtte pedig egy meztelen női holttest fekszik. Mint később kiderül,a város kötiszteletben álló áoolónőjét gyilkolták meg. A férfit,akinél nincsenek iratok,letartóztatják. Nem mond semmit,még a nevét sem. A kihallgatásokon mindenféle történelmi neg irodalmi idézeteket citál,mindenféle rendszer nélkül. A seriff felkéri szakértőnek régi barátját,egyben a város szülöttjét,Alex Rourke-ot,hogy segítsen a kihallgatásoknál.

Nicholas,ahogy nevezi magát a fiatalember,Alexszel sem hajlandó együttműködni. Viszont mindent tud a férfi múltjáról. Tudja,hogy helyi születésű,hogy korábban az FBI-nál dolgozott,hogy autóbalesetben meghaltak a szülei,hogy ezek után idegösszeroppanást kapott és ott kellett hagyja korábbi munkahelyét,most pedig egy jól menő magánnyomozó irodának dolgozik. Alex úgy érzi,a gyanúsított nyomozott utána. Hamarosan világossá válik,hogy a gyilkosságnak köze van egy hat évvel korábbi tűzesethez,amikor is valaki szándékosan felgyújtott egy nevelőotthont. Aztán történik egy újabb haláleset:a nevelòotthon egykori igazgatójának holttestét valaki kiásta. Alex pedig különösen kezd viselkedni:rémálmai vannak,verekszik a kocsmában,stb.

John Rickards:Kísért a múlt című könyve pókhálómódra szőtt klasszikus típusu amerikai thriller. Fordulat és felismerés logikus rendben követi egymást,a cselekmény építőkövei lassan,mégis dinamikusan rendeződnek. A jellemábrázolás realista alapokon ment végbe,és a karakterek nagyszerűen illeszkednek a történetbe. Rickards nagyon finoman,senkit nrm megbántva,de azért nyíltan és őszintén tárgyalja,és szövi bele a cselekménybe,az iskolai oktatással kapcsolatos társadalompszichológiai problémákat. Mindenkinek,aki szereti a könnyeden kemény,izgalmas olvasmányokat,jó szívvel ajánljuk John Rickards könyvét. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása