Zhouying Jin:Az emberiség jövője

A könyv alcíme:Globális civilizáció és Kína megújulása.
 Zhouying Jin a világ egyik legismertebb jövőkutatója. Az emberiség jövője című könyvében arra keresi a választ, milyen technológiai és társadalmi kihívásokkal kell szembenéznie a 21. századi emberiségnek, s ezekre a kihívásokra milyen válaszok adhatók. Bár legtöbb gyakorlati példáját Kína fejlődéséből hozza, a könyv az egész emberiségnek, bármely nemzet bármely tagjának szól. 

Zhouying Jin szerint szakítani kell az elmúlt 300 évben uralkodóvá vált társadalmi paradigmákkal. Az ipari alapú társadalom szerinte túlságosan is az anyagi javakat hajszolja, mindenben a profitot keresi, eközben gyógyíthatatlan károkat okoz a Föld bolygó ökoszisztémájában,a következő generációktól pedig még a lehetőséget is elveszi a hibák kijavítására. A technológiával kapcsolatosan két veszélyről ír: az egyik a fejlődés elutasítása, a másik a tudomány és a technika mindenhatóságába vetett hit, a túlzott racionalizmus. Jin szerint midkettőt el kell kerülni. 
A neves jövőkutató szerint ott a bajok gyökere, hogy a technológiára kizárólag mint fizikai entitásra tekintünk. Gépektől, eszközöktől várjuk a megoldást, s mindeközben keveset foglalkozunk az ún. elméleti technológiákkal:magával a társadalommal, a nyelvvel, a közösségépítéssel, a technológia és a hagyományos kultúra összekapcsolásával. Ennek oka a Szerző szerint többek között a természettudományok és társadalomtudományok közötti ellentét:a két tudománycsoport művelői kölcsönösen lenézik a másikat, ráadásul az valóban igaz, hogy a társadalomtudományok fejlődése az utóbbi időben lemaradt a természettudományok előrehaladása mögött. Pedig sürgős feladatok várnak a tudósokra: etikai normákat kell meghatározni, fel kell mérni a mesterséges intelligencia társadalomra gyakorolt hatását, meg kell vizsgálni, hogy az új típpusú ember vajon milyen közösségeket hoz majd létre, s ezekben milyen lesz a társadalmi tagozódás. A tudományok egyfajta integrációját kell megvalósítani, az emberiség jövője érdekében. 

De vajon milyen lesz a jövő embere? Kiemelkedő képességekkel rendelkező szuperember, intellektuálisan túlfejlett, de fizikailag alulfejlett lény, netán természeti katasztrófák túlélésére berendezkedett, külsőleg inkább az ősemberhez hasonlító entitás, vagy éppen bionikus, a természetes szerveket, szervrendszereket mesterséges megoldásokkal pótoló ember? Ez az a kérdés, amelyre még senki nem tudja a választ, a kutatók elitje azonban fáradságot nem kímélve kísérletezik a nanotechnológiával feljavított emberen. Kérdés, jó irány-e ez, vagy ideje lenne a többi megoldást is alaposabban megvizsgálni. 

Hogyan olvassuk ezt a könyvet? Mint egyfajta receptgyűjteményt a jövőre nézve, lehetőségek halmazát? Semmiképp sem. Zhouying Jin azt szeretné, ha feladnánk az egyoldalú fogyasztói magatartást, elkezdenénk gondolkodni, felmérni a várható nehézségeket, veszélyeket. Mert nincs veszélyesebb állapot a szellemi vakságnál. Az emberiség jövője olyan könyv, melyet kreatív emberek, felelősen élő emberek számára írtak. Rengeteget tanulhatunk belőle. Kinek ajánljuk? Mindenkinek, aki szeretne olyan világot, amely élhető, s amelyben legalább az alapok közösek. Közös jövőnkért. 

Pallasz Athéné Könyvkiadó Kft, Budapest, 2019. Fordította Lukács Tibor.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása