Richard Osman:Az utolsó ördög

 Richard Osman bűnügyi története a Csütörtöki nyomozóklub- sorozat legújabb darabja. Egy angliai kisvárosban négy nyugdíjas ( Elizabeth,Joyce, Ibrahim és Ron) saját szakállára és az Olvasók szórakoztatására besegít itt- ott a sokszor ügyefogyott helyi rendőröknek- ami általában azt jelenti, hogy ők oldják meg az ügyet, a rendöröké pedig a dicsőség. Az utolsó ördög című krimiben az élet minden korábbinál nehezebb feladatot oszt ki a négy nyugdíjasnak- amit azok, lévén angol krimiről van szó, tökéletesen meg is oldanak. 

Lássunk egy rövid spoilert a könyvről!A fiktív történet a 21.században játszódik, fiktív, de akár a mai valóságban is megtörténhetne... Kuldesh, a kisváros számtalan régiségkereskedője közül az egyik, időnként be-besegít a helyi maffiának, tisztázatlan eredetű dolgokat őrizget a műhelyében. Amolyan " csomagmegőrző" szerepet tölt be a meglehetősen kétes hírű társaságban. Ám ezúttal igazi nagy értéket bíznak rá:egy terrakotta dobozban százezer font értékű heroint kell őriznie, ráadásul karácsonykor. Kuldesh nagyon izgul, már nagyon boldog lenne, ha a címzett elvinné a csomagot- ám ekkor eszébe jut valami:mi lenne, ha lnyúlná a cuccot? Egy havas-sáros földúton, minddentől messze találkozik a potenciális vevővel. Még köszönni sincs ideje, máris lelövik. 
A helyi rendőrség nyomozni kezd az ügyben, ám Londonból titokzatos felmentő sereg érkezik, és lekoptatják a helyi rendőröket, akik ezután már csak lólopással foglalkoznak. Valami fejesnek nagyon fontos lehetett a régiségkereskedő,illetve az, amit a boltjában őrzött. A boltot egyébként feldúlták, de senki nem tudja, megtalálta-e az illető azt, amit keresett. A környék bűnözői hajtóvadászatot indítanak a kábítószer megszerzése érdekében. 
A Csütörtöki nyomozóklub új taggal egészül ki: Mervynnel, aki egy rendkívül szótlan fickó, és szerelmes. Párja, Tatjana, Litvániában él, és állandóan pénzre van szüksége. Elizabeth rájön, hogy a férfi szerelmi csalás áldozata, és ravasz csapdát eszelnek ki a titokzatos Tatjanának. 
Ibrahim jó barátja volt a meggyilkolt régiségkereskedőnek, a nyomozóklub tagjai ezért úgy döntenek, beszállnak az ügybe. Halált megvető bátorsággal kutatnak fel potenciális szemtanúkat, másznak be ablakokon, egy fonrtosnak tűnő raktárhelyiségben még hullát is találnak, és ha már így alakult, le is fényképeznek mindent, amit a helyszínen látnak. A képek feldolgozásában pedig segíti őket új barátjuk, Számítógépes Bob, aki amúgy informatikus, és nagyon szorgalmas. Mivel régiségkereskedő is érintett az ügyben, eljutnak egy egyetemi professzorhoz is, aki meglepően új nézőponttal segíti a négy nyugdíjas munkáját. Aztán történik egy nagyon gonosz dolog:egy közmegbecsültségnek örvendő hamisító leesik a lépcsőn. Eddig a spoiler.

Meg kell említeni, hogy Richard Osman hősei elbűvölően humorosak, voltaképpen a klasszikus krimit valamint a társadalomnak nyugíjasokról alkotott képét parodizálják dialógusaikban. Négy, első pillantásra öregnek tetsző, valójában nagyon is fiatalos szépkorú nyomoz ki egy gyilkosságot, és iszik meg utána, teljes joggal és megelégedettségel, egy forró teát. 

Ajánljuk ezt a könyvet az angol típusú krimi minden rajongójának, kedvelőjének. 

Agave Könyvek,2023, fordította Orosz Anna

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása