Ray Dalio:Elvek

 Ray Dalio,a világ egyik legvagyonosabb embere,Elvek című könyvében megosztja a világgal mindazt, amit mások számára is hasznosnak talál, vagy legalábbis annak egy részét. Jómagam szeretem az efféle könyveket,ugyanis az író mindenképpen hiteles személy:neki sikerült. Ráadásul ez a könyv is sikerült, remek motiváció mondazok számára, akik az üzleti világ mesze nem könnyű ösvényén indulnak el. E könyvajánlóban inkább apróbb részletekkel kapcsolatos hozzászólásokat tenné, még egyszer leszögezve, hogy nagyon jónak tartom a könyvet, ha valaki szeretne nagy guruk, pénzügyi sikeremberek írásaival, önyveivel foglalkozni, szerintem ezzel kezdje. 

És akkor most lássuk a megjegyzéseket!
1. A könyv első része voltaképpen Ray Dalio cégének, a Bridgewaternek története, úgy, ahogy azt az alapító ügyvezető megélte. Bizony volt, hogy annyira nem ment a vállalatnak, hogy az összes alkalmazottat el kellett bocsátani. De a mélypontot gyorsan követte a felemelkedés. Ezek az oldalak mindenképpen érdekesek gazdaságtörténészek számára, gyakorlatilag Kennedy elnök korától Obama koráig áttekintik az amerikai gazdaság történetét, úgy, ahogy azt egy sokat látott pénzügyi guru megélte. 
Azért egy nagy tanulsággal az lemzők jelenlegi generációja számára is szolgálhat ez a fejezet: mégpedig azzal, hogy relative kevés adt elemzésével, pusztán gazdaságtörténeti adatokból kikövetkeztetve, nem szabad előrejelzéseket felállítani. Márpedig ebben a szektorban olykor még egymillió adat is kevésnek számít. Az előrejelzések Dalio cégénél is a big data létrejöttével lettek pontosak, ehhez pedig be kellett fektetni a cégnek az informatikába. Ebben a szegmensben- legalábbis ez látszik kirajzolódni- a felgyűlt tapasztalatok aktualizálása önmagában kevés, és még kevesebbet fog érni századunkban. Sokszor rövid időköz elteltével is más-más paradigmából kell látni dolgokat, pl. az adósságállomány és az infláció összefügggéseit, stb. 
2. Nagyon tetszik- szerintem sok európai munkavállaló vágyna ilyenre- a Bridgwater cégnél tapasztalható munkakultúra, amit Dalio " ötletalapú meritokratizmus"-nak nevez. Minden munkatárs személyiségét alaposan átvizsgálják egy teszttel, és csak olyan feladatot bíznak rá, mely megfelel a személyiségének. ( Nem rossz, ugye? Egy apró megjegyzést azért hozzáfűznék: mindenféle személyiségtípust azért mégsem bír el a rendszer...). Mindenki elmondhatja az ötleteit, de a főnök dönt. Európában, a legtöbb cégnél- tisztelet a kivételnek- kizárólag egy szemponból vizsgálják a belépő munkatárs személyiségét: képes-e a sikerért küzdeni, illetve lehet-e belőle idővel vezető? Nagyon tradicionálisan és hierarchikusan épülnek fel a cégek. Ugyanakkor le kell szögezni: mindenütt keményen kell dolgozni, még ott is. ahol fejlett a munkahelyi pszichológia...
3. Az Elvekkel kapcsolatban: különböző spirituállis mozgalmak legfőbb tanításaival állnak össze. A legfőbb alapelv az, hogy legyenek elveid. ( Itt döntöttem úgy, hogy fogok írni ajánlót a könyvről!). Csakhogy arra is figyelni kell, hogy ezeket az elveket megfelelő módon ültesd át a gyakorlatba. Dailo felsorol néhány, általa " megvalósító"-nak minősített embert, Buddhától kezdve Jézuson át Albert Einsteinig. Nem biztos, hogy ez így, ilyenformán szerencsés. Én értem, mire gondol Dalio, de tartok tőle, nem mindenki érti. 

Ajánljuk ezt a remek könyvet mindenkinek, aki a gazdaság bármelyik szektorában dolgozik és előre akar lépni. Az Elvek sokkalta jobb könyv, mint a legtöbb üzleti és/ vagy önmegvalósításra ösztönző könyv. Ajánljuk mindenkinek, olvassák szeretettel!

A4C Books,2019. Fordította Lénárt Szabolcs.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása