Jane Corry:Mindenki titkol valamit

 Jane Corry könyvét kétféle attitűddel,befogadói hozzáláással lehet olvasni. Lehet úgy, hogy a Mindenki titkol valamit egy izgalmas krimi, melyben sohasem tudhatjuk, hogy ki áll éppen az igazság pártján és ki nem. De olvashatjuk úgy is ezt a nemzetközi bestsellert, mint irodalmi színvonalú családregényt, mely szól a fiatalságról, az öregedés problémáiról, a modern társadalom magányos emberéről, illetve a stresszről, a kezelhetetlen munkahelyi feszültségekről. Szerintem mindkét olvasat helyes- de minden Olvasó másként fogja látni ezt a tragikus történetet. Ebben a könyvajánlóban mindössze rövid spoilerre futja, aztán a Kedves Látogató majd eldönti, melyik értelmezés áll a szívéhez közel. 

A fiktív történet több idősíkban játszódik, a második világháborútól egészen napjainkig ível az időhorizont. A történetnek három főhőse van. Emily szülésznő, aki szívvel-lélekkel végzi munkáját, kicsit már "át is döccen az a bizonyos...": minden gyermeket kicsit a magáénak érez. Ám egy napon rettenetes hibát követ el:egy asszonyban véletlenül benne marad a placenta egy része, ráadásul orvosi eszközzel együtt. Igaz, hogy nem egyedül Emily felel a történetekért, hiszen George, a főnöke sem vette észre a hibát. Csakhogy a kórházi hierarchia az orvost tisztára mossa, a szülésznőnek viszont felelnie kell a műhibáért, a fegyelmi tárgyalás időpontjáig pedig felfüggesztik. Emilynek addig a munkája volt az élete. Londonban már nem tud mit kezdeni magával, elhatározza, hogy meglátogatja kilencvenhez közelítő apját, aki egy vidéki,elhagyatott,nagy kastélyban él. A lánynak lelkiismeretfurdalása van, amiért ritkán látogatja egyetlen élő szülőjét- Emily anyja már évekkkel korábban leukémiában meghalt. 
Amikor becsenget, egy fiatal nő nyit ajtót. Francoise gondozónő, akit apja újsághirdetés útján fogadott fel. Emily és Francoise már az első naptól kezdve féltékeny egymásra. Emily azt gondolja, hogy a lány kizárólag az apja pénzére hajt. Referenciákat kér róla, s kiderül, hogy a lány korábban olyan intézményban dolgozott, ahol idős emberek, végső stádiumú betegek utolsó heteiről gondoskodtak. Francoise biztosítja Emilyt, hogy semmiféle rossz szándéka nincs apja irányába. Csak ápolja, gondozza. Az öregúr észleli, hogy a két fiatal nő nem szívleli egymást, s azt trszi, amit minden rosszindulatú ember tenne: fokozza a feszültséget. Egy kirándulás során például az öregurat majdnem baleset éri, Francoise menti meg ( Emily már erre is féltékeny...), hálából az apa nekiadja a gondozónőnek azt a fülbevalót, melyet anno még anyja hagyott Emilyre. ( Kiderül: Francoise az egészről nem tudott, ő csak feltette a fülbevalót és kész). 
Fokozza Emily számára a bonyodalmakat, hogy felbukkan Nick, akivel tizenéves korukban együtt jártak, azóta megnősült, apa lett, de házasságuk válságba került. Ahogy értesül Emily visszatéréséről, újra akarja kezdeni a kapcsolatot. Csakhogy Francoise úgy gondolja, hogy édes a bosszú,és apró hazugságokkal megpróbálja az újraszülető kapcsolatot szétszakítani. 
És hát vannak a műben a második világháborút idéző szövegrészek. A normandiai partraszállás idején egy fiatalember, aki tizenöt éves,de tizennyolcnak hazudja magát, hogy felvegyék a seregbe, borzalmas dolgokon megy keresztül. A falut, ahol a szövetséges erők katonái megszállnak, körbeveszik a németek. Egy lány felajánlja a szakasznak, hogy elbújtatja őket máshol, csak kövessék. A szövetséges katonák gyanakvók: mi van, ha az egész csapda, ha a lány csak fel akarja adni őket a németeknek? Csak a fiatalember hisz a lánynak,s mint kiderül, ő tippelt jól: a többieket a németek egyesével agyonlövik.
Hogy mi köze mindennek a jelenkori családi konfliktushoz? Kiderül, ha elolvassák Jane Corry:Mindenki titkol valamit című könyvét. 

Ajánljuk minden krimirajongónak, hozzátéve, hogy a hangulat kissé borongósabb, mint a legtöbb angol krimiben. Ettől függetlenül izgalmas, feszültségektől terhes könyv ez, szórakoztató és gondolkodtató olvasmány. 

21.Század Kiadó, Budapest, 2023.Fordította: Borbély Judit Bernadett

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása