Palásti László:Gyilkosság a műtőben

 Palásti László ( 1903-1975) a huszadik századi magyar irodalom mára méltatlanul elfeledett alakja. Újságíróként, íróként dolgozott, volt berlini tudósító, írt komoly regényeket, krimiket, igazi műfaját, a humort, csak 1945 után találta meg: 1950-től dolgozott a kor egyetlen szatirikus lapjánál, a Ludas Matyinál. 
Gyilkosság a műtőben című bűnügyi regénye afféle angol típusú rejtvény:van egy többé-kevésbé bezárt szoba, sok gyanúsított, meg egy hulla, aztán végül három. Az alábbi spoilerben talán sikerül érzékeltetni a mű hangulatát. 

A fiktív történet valamikor az 1920-as években, a weimari Németországban játszódik. Egy előkelő magánklinikán az ország egyik leggazdagabb emberét, Krachwinkel cipőgyárost műtik, vesebajjal. A műtétet Dr.Karl Werner, nemzetközileg ismert és elismert professzor irányítja. A műtét eleint jól alakul, aztán történik valami. Werner doktor Hellpach tanársegédtől kérdez valamit, de az nem válaszol. Mikor a professzor közelebb lép hozzá, látja, hogy ifjú munkatársa meghalt, a hátából pedig egy műtőben használt kés áll ki. Az operáció után az orvoscsoport megállapítja, hogy mindenkinek volt lehetősége megölni Hellpachot. Werner kihívja a rendőrséget. Kiderül. hogy azért vannak problémák: például eggyel több szike található a műtőben, mint az normális esetben lenni szokott. 
A rendőrségi kihallgatáson a legtöbb kolléga nem nyilatkozik jót az áldozatról. Elmondják, hogy mindenkit lenéző, magát mindenkinél jobbnak tartó orvos volt, aki Werner tanár felfedezéseit is megpróbálta megfúrni. ( Manapság az ilyen személyiséget hívják nárcisztikusnak). Ám az is kiderül, hogy Lind kisasszony, a műtősnő, titokban összeházasodott Hellpachhal- a házasságot a férfi kérésére tartották titokban, később kiderül, hogy ennek üzleti okai voltak. Csakhogy a frigy nem sikerült, a tanársegéd elviselhetetlen természete otthon is megmutatkozott, úgyhogy Lind műtősnő az egyik orvostanhallgatóval kezdett viszonyt, amiről Hellpach értesült. A gyilkosság másnapján a pár megszökik, nem mennek be dolgozni. Ettől kezdve a nyomozók nagy része gyanúsítottként kezeli őket. Különösen, amikor megmérgezik az operáció után lábadozó cipőgyárost is. Vajon mit láthatott a műtőasztalon, narkózisban fekvő beteg, amit nem lett volna szabad látnia?
Más furcsaságok is napfényre kerülnek. Kiderül, hogy a kórházban fekszik egy egykori késdobáló artista, akit állítólag a veséjével fognak műteni, csakhogy semmi baja a veséjének, egyetlen apró pici görcse volt. Az is kiderül, hogy Werner tanár a műtét előtt kinyittatta az ablakokat, ezt pedig kifejezetten nem szabad. A rendőrökben erősödik a gyanú:a tanársegédet kívülről gyilkolta meg az artista, mégpedig úgy, hogy a nyitott ablakon bedobta a kést. 
Csakhogy újabb fordulat történik...Spoiler itt végeszakad, a könyvet ajánljuk minden krimikedvelőnek.Nyolc gyanúsított, két halott, vajon ki volt a tettes? 

A 21.századi olvasóban, aki már olvasott orvoskrimit, felmerülhet a kérdés: ez is az? Azt gondolom, nevezhető annak. Végül is kórházban játszódik, orvosok és ápolók- no meg, persze, betegek- a fő karakterek. És a gyilkosságnak bizony van ám köze az orvosláshoz. Szóval, Palásti László volt a korai magyar Robin Cook. Erre büszkék lehetünk ,azt hiszem. 
A Gyilkosság a műtőben első kiadása 1937-ben jelent meg, a Szivárvány 16 filléres regényei sorozatban. A második kiadás a Sárga Könyvek sorozat A fehér démon című kötetében olvasható el.  

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Boris Kálnoky:Őseim földje. A Kálnoky család története