Guillaume Musso:Most!

 A francia Guillaume Musso ( 1974- ) a kortárs európai irodalom egyik legismertebb, legolvasottabb alkotója. Szinte valamennyi könyve bestsellerré vált. Műveiben a hagyományos thriller és kalandregény- elemeket egyesíti finom lélekábrázolással, az ide-oda vezető egyéni életpályák mögötti jelenségek felfedésével. Izgalmas, szinte letehetetlen könyvei szórakoztató és gondolkodtató olvasmányok egyaránt. 
A Most! című könyve az emberi félelmeket jeleníti meg: a világ ezek miatt a félelmek miatt olyan, amilyen. E rövid könyvajánlóban ízelítőt, egyfajta spoilert kínálunk Musso művéből. Nem áruljuk el a történet végét, különben odaveszne az olvasás öröme. 

A fiktív történet ( mely tartalmaz sci-fi elemeket is) a huszadik században játszódik.A narrátor és egyben a főhős Arthur Costello, orvos. Apjával, Frankkel ellentmondásos a kapcsolata, Frank olykor eléggé felelőtlanül viselkedik. Kiderül, hogy Arthur csak nevelt fia Franknek, az igazi apa a körzeti orvos...Frank keveset törődik fiával, ezért is érdekes, hogy egyszer csak beállít hozzá, mintha csak tegnap találkoztak volna. Arthur látja, hogy apja beteg. Frank közli Arthurral, hogy valami nagyon fontos dolgot akar neki mondani.Elmennek a család tulajdonát képező 24 Szél Világítótornyához. Frank lazán, mintha csak egy bevásárlásról lenne szó,elmondja, hogy kizárta fiát az örökségből, minden vagyonát két testvére örökli. Egyetlen dolgot hagy Arthurra, ez pedig a világítótorony. A rendkívül romos állapotú épülethez Arthurnak semmi kedve.Nagyon baljós családi emlékek fűződnek ehhez a helyhez. Huszonnégy évvel ezelőtt itt tűnt el Sullivan Costello, Arhur nagyapja. Csak nyitott ajtajú kocsiját találták meg a tengerparton. A rendőrségi vizsgálat azzal az eredménnyel zárul, miszerint Sullivan beleesett a viharos tengerbe, és megfulladt. Arthur ezt mindvégig kétkedéssel fogadta. 
Ráadásul van még egy feltétele az örökség átvételének. Van egy belső kamra, oda soha nem szabad senkinek betenni a lábát. Még Arthurnak sem. 
Hősünk azonban úgy véli, apja egy cselt eszelt ki: a halálos beteg ( vagy annak látszó) öregúr éppen arra végyik, hogy ő belépjen abba a kamrába. Pár nap múlva egyedül kimegy a toronyhoz, felfeszíti a rendkívül rozsdás vasajtót, és belép.Ám valaki rácsukja az ajtót, amit belülről nem tud kinyitni. Mikor feleszmél, New Yorkban találja magát, egy székesegyház oltárán fekszik alsógatyában. A rendőrség letartóztatja, az ügyvéd óvadék ellenében kihozatja, de ezzel még nincs vége: hősünk többször is vissza-visszatér a múltba, mint egy időutazó valami sci-fi regényben. Egy ízben egy fiatal lány fürdőszobájában találja magát, megint kezdődik a macska-egésr játék a rendőrséggel- itt lenne a vége a spoilernek, de azért egy kérdést még érdemes feltenni: biztos, hogy ez a valódi történet? Nincs a történetbe ágyazva egy másik történet, az igazi, az amit soha nem fejthetünk meg? A választ kitalálhatja a Kedves Látogató.

Ajánljuk Guillaume Musso: Most! című könyvét mindenkinek, aki szereti az érdekes, eredeti, feszült történeteket. 

Park Kiadó,2021. Fordította Sárközy Éva

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása