E.Girdo: A kőkoporsó titka

 E.Girdo írói álnév, viselője nem más, mint a 20.század egyik legendás bestseller-alkotója, Barsi Ödön. A két világháború között kibontakozott magyar ponyvairodalomnak is kiváló képviselője, sok százezer olvasót szórakoztattak el történetei. Ebben a könyvajánlóban spoilert közlünk A kőkoporsó átka című bűnügyi regényről, de természetesen a megfejtést nem áruljuk el, azt odabízzuk az Olvasóra! 

Kezdődjék hát a spoiler! A fiktív történet valamikor a két világháború közötti Angliában játszódik. Londonban vagyunk, ahol elviselhetetlen az eső és a köd. Thompson közrendőr éppen a város elegáns villanegyedében járőrözik, amikor arra lesz figyelmes, hogy egy előkelő ház tetejéről mászik lefelé egy betörő. A bűnöző nyomába ered, majdnem el is kapja, ám ravasz úriember az utolsó pillanatban kicsúszik kezei közül, méghozzá úgy, hogy egy elég ócska trükkel veri át. 
A helyszínre érkezik Hodges felügyelő a Scotland Yardtól. A ház a híres egyiptológus professzoré, Archibald Wrenné.A professzor, aki egyébként híres gyűjtő is, meglehetősen barátságtalanul fogadja a detektíveket:elmondja, hogy az egész betörésből nem hallott semmit, s nem hináyzik semmi a gyűjteményéből. Hodges és titkára azonban nekilátnak átvizsgálni a helyszínt, mely csodálatos műkincsekkel van teli, többek között Sesotris fáraónő múmiájával is. Csakhogy a kőkoporsóban most nem ókori múmia van, hanem egy nagyon is európai ember, akinek néhány órával azelőtt szétverték a fejét, majd sósavval szétmarták az arcát. Kegyetlen, brutális gyilkosság történt az ismert egyiptológus házában. Wrenn professzor nem érti az egészet, ő aludt, semmit nem vett észre abból, ami a házában történt. Ahogy a felügyelő és munkatársai befejeznák az adatgyűjtést, és Hodges nyomozó már indulnahaza, egy otorkerékpáros férfi hajt el mellette és rálő, szerencsére csak a kalapját találja el. 
A cselédség elmondja, hogy Wrenn professzor az utóbbi időben meglehetősen furcsán viselkedik. A korábban nyugodt, kiegyensúlyozott természetű ember szangvinikus vonásokat vett fel, ordítozik a személyzettel, mindenféle egyéb hangulatingadozásai vannak. Ráadásul egy nappal azelőtt minenkit elbocsátott. Hughes felügyelő arra gyanakszik, hogy a professzort zsarolják, és úgy tűnik, igaza is lesz. Egy este egy kockás kabátos férfi behatol a professzor házába, de az öregúr már töltött pisztollyal várja, és véletlenül lelövi. Utána elmondja a rendőröknek, hogy van egy ikertestvére, aki kártyaadósságok és más egyéb botrányok miatt Ausztráliába emigrált. Ez az ikertestvér most hazajött és mindenféle kétes üzelmekbe akarja bevonni...spoiler vége. 

Felmerül a kérdés: vajon a két világháború között keletkezett magyar krimik nemzetközi összehasonlításban milyen színvonalat képviselnek? Azt gondolom, A kőkporsó titka című alkotás semmivel nem gyengébb nyugat-európai társainál, talán az a sok álöltözet-jelenet nem kellene, ez már akkoriban, az első megjelenés idején sem volt trendi. Ugyankkor eredeti a cselekménybonyolítás, közérthető a szöveg, jók a karakterek, és persze telitalálat Egyiptom is, az 1920-as-30-as évek Európájában és Amerikájában mindenki érdekelt Egyiptom, amit a civilizáció bölcsőjének tartottak. E.Girdo: A kőkoporsó titka című könyve jó könyv, érdemes elolvasni. Ajánljuk minden krimikedvelőnek. Ma már inkább csak antikváriumokban illetve könyvárveréseken beszerezhető. 
Az első kiadás 1939-ben jelent meg, szerzői kidásban, a Stádium Nyomda által nyomva. 
Második kiadásban a szöveg elolvasható A fehér dámon című válogatásban, mely a Sárga Könyvek sorozatban jelent meg, az Idegenforgalmi Propaganda és Kiadó Vállalat kiadásában, 1989-ben. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Boris Kálnoky:Őseim földje. A Kálnoky család története