Kondor Vilmos:Második magyar köztársaság

 Kondor Vilmos, a rejtélyes Szerző, megújította a magyar bűnügyi regényírást. Történetei a magyar múltban játszódnak:a huszadik századi történelem egy-egy fontos csomópontján próbálják a hősök elkapni a rosszfiúkat, hol több, hol kevesebb sikerrel. 
A második magyar köztársaság című könyv még ezen is csavar egy nagyot. A történelmi háttér ugyanis fiktív, minden másképpen történik Magyarországon, mint ahogy valójában történt. Talán nem árulok el nagy titkot, ha elmondom:Kondornál Magyarország és a közép-európai térség jobban jön ki a huszadik század véres fordulataiból, mint ahogy az a " valóságban" történt. Ez a könyvajánló, benne rövid spoilerrel, bevezet ebbe a Kondor-féle fantasztikus világba, a pozitív történelembe, ami soha nem volt- és azért úgy elgondolkodunk, mi lett volna, ha...bár ezt a fajta elgondolkodást a profi történészek nem szeretik. 

A Második magyar köztársaság olvasásakor tehát háromféle valóság rajzolódik ki szemünk előtt:
1. Egy új, sohasem volt történelem valósága
- egy hihetetlenül borzalmas, 1944-es történettel
- az 1960-as évek elképzelt Magyarországával
2. A bűntény és az ahhoz kapcsolódó nyomozás cselekményszálai
3. Nemes Albert és társa magánéletének eseményei

1. Ami a történelmet illeti:A Kondor-féle verzió úgy hangzik,hogy 1944-ben Magyarország különbékét kötött a szövetségesekkel. Nem volt tehát nyilasuralom. Ifjabb Horthy Miklós lett a köztársasági elnök. Magyarország nem tagolódott be a szovjet blokkba, hanem demokratikus ország maradt, mint pl. Ausztria. Miniszterelnök volt pl. Bajcsy-Zsilinszky Endre, és a szociáldemokrata Kéthly Anna is. Bibó István pedig Budapest főpolgármesterévé választatott, és betiltotta a fővárosban a taxizást ( persze, sok mást is tett, de erről emlékszik rá a főváros közvéleménye). Kádár János is a hatalom részese:ő Budapest rendőr-főkapitánya. Ugyanaz a különös stílusú puritán ember, mint aki válójában volt/ mint amilyennek lefestette őt a propagandasajtó. Magyaroszágon minden kapható, épül a fogyasztói társadalom, nincs éhezés, az emberek születésnapjukra nagy lakomákat rendeznek. S hogy mi a helyzet a kommunista Rákosi Mátyással és Rajk Lászlóval? Ők Moszkvában eszik az emigráns kommunisták keserű kenyerét. Rajk filmkritikusként dolgozik egy alig olvasott lapnál. 
Szóval, számomra jólesett elgondolkodni azon, mi történt volna, ha valóban így alakult volna a magyar történelem. 
2. A bűntény. 1966-ban a kor leghíresebb együttese, a Beatles, Magyarországon koncertezik. A koncert előtt meggyilkolják az egyik technikust, méghozzá úgy, hogy kést szúrnak az agyába. A gyilkos profi. Nemes Albert nyomozót bízzák meg az üggyel, aki kap egy segítőt a Scotland Yardtól. Nemesnek, mikor megtudja, hogy gardedámot kap, igencsak felmegy a vérnyomása, de aztán egészen jól összehaverkodnak az őrmesterrel, akinek különben lift-fóbiája van. Kiderül, hogy a halott technikus magyar származású:1944-ben, egy úgynevezett Kindertransporttal került Angliába, öccsével együtt- a holocaust elől menekítették a gyerekeket Nyugat-Európába. Hol jobb, hol rosszabb nevelőszülőkhöz kerültek, mígnem beadták őket egy szigeten működő bentlakásos iskolába. Meglehetősen furcsa volt a tananyag...
3. Nemes magánélete. A felügyelő nemrég vált el,volt feleségével azért tartják a kapcsolatot. Nemes Testvére, Milla, kerekesszékben él, színházi dramaturgként és filmíróként dolgozik. Az angol őrmester, úgy tűnik, beleszeret Millába. Vagy mégsem? 

Ajánljuk Kondor Vilmos:Második magyar köztársaság című regényét mindazoknak, akik szeretik az érdekes, különös, kedvünkre való könyveket. Egyszerre történelem, és izgalmas, feszült krimi. Nagyon jó, nagyon élveztem. 

Open Books, 2022.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása