David Carter:A világ lepkéi

 David Carter kitűnő határozókönyve remek társa lehet a gyűjtőknek,a hivatásos biológusoknak vagy éppen a kertészeknek,akik munkájuk közben vesznek észre egy számukra ismeretlen lepkefajt és tudni szeretnék,mi az. A bemutatott állatokról szép rajzokban gyönyörködhetünk-külön dícséret jár az illusztratornak!- és tömör,de részletes leírást olvashatunk. Az alábbi könyvajánlóban egy kis játékra invitáljunk Kedves Látogatóinkat. Lepkeszépségversenyt rendezünk,a David Carter könyvében látható ábrák alapján. Alapos válogatás után kb.55-60 jelöltem maradt,ebből válogattam ki a szebbek szebbjét,azaz a Top 12-t. 

12.Hamadryad-lepke(143.o.). A Kelet-Afrikában élő lepke szárnyán gyönyörű világoskék-fekete kombináció látható.

11.Narancsszárnyú farkosboglárka. At indiai szubkontinens jellegzetes narancsszínű állata.(79.o.)

10. Füstös tündérlepke. Fekete-fehér-sárga színkombináció a szárnyakon.Élőhely:Indiától Tajvanig.(65.o.)

9. Herkules-lepke. A hímeken hosszú faroknyúlván található,ettòl lesz az állat mérete-fajtársaihoz képest-óriási.(228.)

8. Rézszínű övesbagoly. Valami sejtelmes,sötét,misztikus külseje van ennek a fürge kis pillangónak. Kanadától Floridáig,az egész észak-amerikai kontinensen elterjedt.(260)

7. Diadémboglárka. Ennek az állatnak a szárnya kék,de valami külónlegesen kék,nincs rá megfelelő kifejezés. Kolumbia esőerdőiben él.(105)

6. Spanyol farkasalmalepke. Az almatermelők valószínűleg nem lelkesednek érte,maga az állat viszont érdekesen szép. Hímzett ruhák hamgulatát idézi(56)

5. Barnamintás őszibagoly. Az egyszerűség is lehet szép. Ez az állat felül vörösesbarna,alul világosbarna. Semmi komplikáció-de számomra pont ettől szép. (256)

4. Császárlepke. Leírhatatlanul győnyörű,képzőművész sem tudná jobban megalkotni. Az USA délkeleti részén él. (218)

3. Gyöngyös zebralepke. Fekete-szürkéskék foltos-pöttyös mintázatú állat. Elképesztő. Mexikó és Argentína között él.

2.Tarka azúrlepke. A szárnyain uralkodó sźín a kék. A könyv szerint Venezuelában,Brazíliában él. Annyira szép,hogy szépsége magáért beszél.(148)

1. Gyémántlepke. A név magáért beszél,sokak szerint ez a világ legszebb lepkéje. Szárnyain fekete,barna és sőtétkék színek váltakoznak. A természet egyik csodája. Indiában,Pakisztánban,Malajziában,Indonéziában,és a Fülöp-szigeteken él.(152). Amikor először megláttam,hosszú percekig bámultam.

Persze,tisztában vagyok azzal,hogy nem lehet állatokat az ember esztétikai szempontjai szerint rangsorolni. Ez a lepke-szépségverseny  csak egy játék volt,de jólesett. Ajánljuk David Carter könyvét mindazoknak,akiket érdekelnek a lepkék és szívesen gyönyörködnek a természet csodás alkotásaiban. 

Kiadja a Panemex Kft és a Grafo Kft,2002.Fordította dr.Ács Eszter.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Simon Scarrow:Elsötétítés