Jem Bendell és Rupert Read(szerk.): Mélyalkalmazkodás. Eligazodás az éghajlati káosz valóságában

 A Jem Bendell és Rupert Read által szerkesztett tanulmánykötet teljesen új paradigmában mutatja be napjaink egyik-ha nem a legnagyobb-globális problémáját,az éghajlatváltozást és az erőforrások egyre érezhetőbb szükösségét. Az alábbi könyvajánlóban megpróbálom összegezni a kitűnő könyv néhány,minden mai embert érintő tanulságát. Persze,nem hallgatva el,hogy a Mélyalkalmazkodás rendkívül komplex,információgazdag könyv,egy néhány mondatos ajánló legfeljebb ízelítőt adhat a téma gazdagságából.

1. A klímaváltozás nem pusztán biológiai és ökológiai,hanem komplex,az emberi társadalom,gazdaság és psziché egészét érintő jelenség. Sokkal átfogóbban,komplexebben és bátrabban kell beszélnünk róla,mint eddig tettük. A klímatudósok kutatásaink is sokkal interdiszciplinárisabbá kell válniuk.

2. A katasztrófa sokkal közelebb van,mint hittük. Jelenlegi világrendszerünk a felbomlás állapotában van. A fenntartható fejlődés már kevés,át kell váltani az úgynevezett mélyalkalmazkodásra ( angol nyelvű rövidítése DA). A politikusoknak,civil szervezeteknek is másképpen kell komminukálniuk. A katasztrófa-érzés viszont ne elkeserítse,hanem cselekvésre sarkallja az egyént. 

3.A mai kor embere hajlamos kényelmesen belemenekülni az úgynevezett e-s-c-a-p-e világnézetbe. "Escape"angolul annyit tesz,mint "menekülés".Ennek a világfelfogásnak Szerzők szerint az alábbi összetevői vannak:

Entitlement,azaz jogosultság.Surety,azaz bizonyosság.Control,azaz irányítás.Autonomy,azaz önállóság.Progress,azaz haladás.Exceptionalism,azaz kivételesség. 

Mindenki Kedves Olvasó eldöntheti,hogy ő maga vajon e szerint a világfelfogás szerint él-e.Azt gondolom,vagyunk néhányan,akik bizonyos dolgokat át kell gondoljunk...

Milyen válaszok lehetségesek a klímaváltozásra? Szerzők megkülönböztetik az egyéni cselekvés szükségességét hangsúlyozó romantikus,a józan észen alapuló realista,a reakciós,az általában aktivisták képviselte revolúciós illetve a rehabilitációs válaszokat,nem kizárva azt a lehetőséget,hogy ezek elemei keveredhetnek is egy-egy konkrét esetben.

4. A jelenlegi bank-és pénzrendszer-legalábbis Szerzők véleménye szerint-teljes egészében támogatja ezt az e-s-c-a-p-e világnézetet. Azzal ugyanis,hogy a bolygó gazdag országai hiteleznek a szegényebbeknek,erős gazdasági függésbe vonják azokat. Az erőforrások tehát egyenetlenül oszlanak el,s ez az egyenlőtlenség egyre fokozódik. 

A Jem Bendell és Rupert Read által szerkesztett Mélyalkalmazkodás című könyv nagyon újszerű módon,sokszor kissé provokatívan közelít a klímaváltozás problémájához. Az alkotók hangsúlyozzák is,hogy nem kell minden gondolatukkal egyetérteni,ezt a könyvet arra szánták,hogy vitákat váltson ki,melyben mindenki elmondja véleményét. Ajánljuk ezt a könyvet mindenkinek,aki biológiával,ökológiával,jövőkutatással,társadalmi kérdésekkel vagy éppen pszichológiával foglalkozik. Mert a klímaváltozás rendkívül összetett probléma,közös ügy,mindannyiunkra ró feladatokat. Inspiratív,nagyon jó és eredeti könyv.

L'Harmattan Kiadó,2023.Fordította Stumpf-Bíró Balázs.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Simon Scarrow:Elsötétítés