Jonathan Franzen:Javítások

 Jonathan Franzen amerikai író monumentális regénye a 21.századi világirodalom egyik remekműve. Nagyon finoman pszichologizáló, ugyanakkor komoly társadalmi kérdéseket is előtérbe állító mű. Nem véletlen, hogy időről időre a különböző bestseller-listákon igencsak előkelő helyen végez. Legutóbb a New York Times által felkért szakmai zsűri váálasztotta be a 21.század legjobb tíz könyve közé, ami hallatlanul nagy siker és megtiszteltetés. Ebben a rövid könyvajánlóban a cselekménynek egy igen szűkre szabott töredékét adjuk- a többit a Kedves Látogató megtudhatja, ha elolvassa FRanzen csodálatos könyvét.

Enid és Alfred idős házaspár, az amerikai Középnyugaton élnek, immáron ketten, mert a három felnőtt gyerek már kirepült a háztól. Enid rendkívül érzelmes, tradicionális értékeket valló anya, aki szeretné, ha ők és a három gyermek továbbra is egy összetartó család lennének, akik összejárnak karácsonykor, születésnapokra ajándékokat küldenek. Ugyanakkor Enid maga is szenved: férje, Alfred, ahogy nyugdíjba vonul a vasúttársaságtól, ahol évtizedekig dolgozott vezető beosztásban, idősödik, úgy lesz egyre mogorvább, zárkózott természetű, egyre inkább elhanyagolja feleségét és családját, legfontosabb időtöltése, hogy a ház alagsorában alszik egy kék fotelben. Sokszor teljesen irracionális dolgokat mond. Az orvos kimondja a szörnyű diagnózist: Parkinson-kór. Alfred- aki ekkor még van olyan egészségi állapotban, hogy felfogja, mi történik körülötte, már nem akar élni. Titokban levisz az alagsorba egy vadászpuskát. Ráadásul pontosan ekkor éleződik Alfred találmányának ügye is. A rendkívül értékes szabadolomért egy cég mindössze ötezer dollárt hajlandó fizetni, ők maguk pedig dollármilliókat keresnek vele.
Legnagyobb fiuk, Gary, látszólag megvalósította az amerikai álmot. Gyönyörű felesége van, három gyermeke, ő maga pedig egy nagy befektetési bank vezetője. Csakhogy házassága megromlik: ennek pedig az az oka, hogy felesége, Catherine, eléggé nehezen viseli Gary édesanyját, Enidet. Úgy érzi, hogy Enid nem kezeli őt felnőtt emberként, folyton beleszól a dolgaiba. Amikor aztán Gary előáll az ötlettel, hogy idén töltsék a karácsonyt a szüleinél, az asszony teljesen kikészül. Mindenféle manipulatív trükköket dob be, hogy ne kelljen leutazniuk. Elhiteti mindenkivel, hogy Gary depressziós. Ellene hangolja a fiúkat, s látszólag támogatja a legidősebb srácot, Calebet, abban, hogy bekamerázza a családi házuk konyháját. Garynak pedig a gondolattól is feláll a hátán a szőr, hogy olyan házban éljen, aminek egyik helyisége be van kamerázva. 
Denise, a három gyerek közül a legkisebb. Furcsa lelke van, kedveli a férfiakat, csak valahogy az érzelmi közelség idegesíti. Házasságot köt egy nős emberrel, amit telefonon jelent be a szüleinek- az egész csak azért van, hogy édesanyját felidegesítse. Nincs tisztában saját identitásával, nem tudja eldönteni, hogy hetero vagy leszbikus. Egy ízben viszonyt kezd főnöke és egyben szeretője feleségével, amivel óriási bonyodalmat okoz családjában is. Szakmájában viszont sokra viszi, előkelő éttermeket vezet New Yorkban,saját főzőműsora van a legnagyobb kábeltévé-csatornán. Csak valahogy a rendes magánélet, az nem jön össze sehogy. 
Chip a legidősebb fiú, apjának, Alfrednek kedvence, pedig vele veszekszenek legtöbbet- úgy látszik, Alfred az olyan konfliktusvállaló egyéneket méltányolja leginkább, mint amilyen ő maga. Egyetemen tanít társadalomtudományt, de viszonyt kezd egyik tanítványával, elbocsátják. Ettől kezdve élete darabokra hull. Húga, Denise segíti őt ki egy nagyobb összeggel. Készülő filmforgatókönyvének legújabb, sokadik változatát viszi be a stúdióba, amikor az ottani főnök megismerteti út egy Gitanas nevű úrral. A litván férfi, hazája egykori miniszterelnök-helyettese elképesztő üzleti ajánlatot tesz Chipnek. 
Enid közben készül a karácsonyra. Szeretné, ha mindhárom gyermeke és férje együtt lenne- hiszen Alfrednak már nem sok van hátra ebből az életből. 

Jonathan Franzen regénye rendkívül sok dologgal, jelenséggel foglalkozik. Például:tradicionális családok felbomlása; egyenlőtlenség az amerikai társadalomban; az értelmiség kiszolgáltatott helyzete; generációk életfelfogása közötti különbség. Olyan könyv a Javítások, mint egy kis enciklopédia, szépirodalmi formában megírva. Ajánljuk ezt a könyvet mindenkinek, aki szeret olvasni és gondolkodni. 

21.Század Kiadó,2021.Fordította Bart István

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Simon Scarrow:Elsötétítés