Simon Scarrow:Elsötétítés

 Simon Scarrow:Elsötétítés cìmű könyve történelmi krimi,pontosabban:történelmi hátterű krimi. A kitűnő regény különlegességét többek között az adja,hogy az 1930-as évek Németországában játszódik. Ez ad a műnek egy lidérces,semmihez sem hasonlítható hangulatot,milliőt. Az alábbi-a kiváló könyvhöz képest méltatlanul rövid-könyvajánlóban a cselekmény egy részét mutatom be,remélvén,hogy a Kedves Olvasó kedvet kap ahhoz,hogy Scarrow művét teljes egészében elolvassa.

Tehát a fiktív cselekmény az 1930-as évek végének Németországában,a Harmadik Birodalomban játszódik.Már tart a második világháború,Németország ennek az évnek őszén támadta neg Lengyelországot. A Kripo nevű nyomozótestület tapasztalt veteránja, Schenke felügyelő és csoportja éppen élelmiszerjegyek hamisítása ügyében nyomoz,amikor váratlanul gyilkossági ügy szakad a nyakukba,méghozzá éppen karácsony előtt. A Berlinbe vezető vasúti sínek mentén egy meztelen nő holttestére bukkantak. A nő Gerda Korzeny,korábbi nevén Gerda Schnee,korábban ismert,de visszavonult filmsztár. Az áldozatot megerőszakolták. Az áldozat életére kiterjedő nyonozás megállapítja, hogy Gerda nem éppen a korabeli tipikus háziasszonyok életét élte.Bár férjezett volt,rendszeresen kimaradt otthonról,akadtak szeretői a legmagasabb körökben is,legutóbb például Dorner ezredes. Ő látta utoljára életben Gerdát. Kihallgatásakor az ezredes elmondja,hogy utolsó találkozásukkor nagyon összevesztek,ugyanis egyikűk sem volt hajlandó otthagyni a házastársát a másik kedvéért,de a másiktól mindkettő elvárta ezt. Korzeny ügyvéd-aki a pártnak is dolgozik,hogy pontosan mit,az nem derül ki-igen furcsán viselkedik meghallgatásakor. Bár tudta,hogy felesége fűvel-fával csalja,mégis szerette őt-Schenke fejében azért felmerül a kérdés:valóban ekkora volt a szerelem,vagy csak ártatlanságát akarja igazolni az ügyvéd?  A nyomozók mélyre ásnak  Gerda életében,s figyelik az ügyvédet és az ezredest. A csapat egyik tagja,Frieda,a hasonló esetek aktáit bogarászva felfigyel egy furcsa dologra. Az utóbbi hetekben több nőt is találtak azon a vasúti vonalon,a sínek mellett,ezeket az eseteket a vasúti rendőrség balesetnek könyvelte el. Schenke felügyelőben szörnyű gyanú támad,amely,sajnos,igazolódik:hamarosan újabb fiatal lány holtteste bukkan elő. Sorozatgyilkossal állnak tehát szemben,csakhogy ezt,azon a háborús karácsonyon,nem volna jó a közvélemény orrára kötni,nehogy pánik törjön ki. 

Hamarosan a szerencse a nyonozók segítségére siet:az egyik áldozat,hevesen küzdve az életéért,túléli a támadást. Csakhogy a hölggyel van egy kis gond:nem teljes jogú állampolgára Németországnak. Schenke attól tart,a politika túlságosan belekeveredik a nyomozásba. Ezt azonban nem tudja elkerülni...

Ajánljuk Simon Scarrow:Elsötétítés című könyvét a történelem iránt érdeklődőknek és a krimirajongóknak is. Mindkét olvasói csoport nagyon érdekesnek és értékesnek fogja találni ezt a kitűnő könyvet. 

Gold Book Kft,fordította Békési József

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ