Kavagocsi Tosikadzu:Mielőtt az emlékeid elhalványulnának

 Kavagucsi Tosikadzu kávéház-trilógiájának második kötete az időutazás epikai keretein belül ad pontos képet a 21.századi ember pszichológiájáról,s fest tűpontos képet korunk társadalmáról. A mérhető időben való oda-vissza utazás a könyv négy történetében keret,amelyet a japán Szerző csodálatos képekkel:hihetetlen történetekkel,kifinomult emberábrázolással tölt meg. A Mielőtt az emlékeid elhalványulnak című könyv a legnemesebb szépirodalom,amit egy 21.századi Olvasó el tud képzelni. Rövid könyvajánlónkban csak karcolgatni tudjuk ezt a csodálatos műalkotást,engedvén az Olvasónak,hogy száz és ezer módon állítsa azt helyre-miután végigolvasta a könyvet,lehetőleg többször.

Az első probléma,amit Kavagucsi Tosikadzu felvet,az a "milyen időben is élünk?" kérdése. A regény bevezetőjében a szereplők egy szórakoztató,világvégéről szóló könyvet olvasnak. Trükkös kérdésekre kell válaszolni,pl. olyanokra:ha holnap lenne a világvége,elmondanád-e a házastársadnak,hogy szeretőd volt stb. Mindig van egy tradicionális,erkölcsös válasz,meg egy olyan,amely nagyobb szabadosságot enged az egyénnek. A regénykarakterek hol ezt,hol azt választják. A Donna Donna kávézó a mai társadalom sűrített tükörképe:hiszen a mai ember számára a tradicionális erkölcs csak egy opció a sokból. Nem vagyunk rákényszerítve,hogy adott módon viselkedjünk. A humoristának készülő szereplő, Ono Reidzsi pedig betéve tudja az egész könyvet. Ennek is van metaforikus jelentése...

A hétéves kislány,aki az időutazáshoz való kávét szolgálja fel,már elolvasta Shakespeare összes művét,újabban pedig spekulatív filozófiai,esztétikai és teológiai művekkel múlatja az időt (pl. A Jelenések könyve az univerzum végessége tükrében és hasonlók). Ezzel- bár ebben közel sem nagyon vagyok biztos-azt akarja mondani Kavagucsi Tosikadzu,hogy a mai kultúra előszeretettel foglalkozik emberen túlmutató,olykor apokaliptikusnak tűnő dolgokkal,de ezzel nem ér el semmit. Ráadásul a gyerekek egyre okosabbak(ezzel azért recenzens tudna vitatkozni...),ez a spekulatív gondolkodás pedig az ő fejükbe is beférkőzi magát.

Nagyon fontos a műben a szabadság kérdése. Az idòutazás ugyanis erősen szabályokhoz kötött. Vannak mindenki által ismert szabályok, meg vannak olyanok,amelyeket a személyzet mond el a vendégnek az utolsó pillanatban. A potenciális időutazók sokféle módon viszonyulnak a szabályokhoz. Van,aki teljesen áthágja azokat,voltaképpen a személyzetet is átveri,pl.Todoroki Gen,a befutott humorista,akit a szerelem mozgat. Mások,mint pl. Jeijo,dühös a szabályok miatt,de betartja azokat,sőt,fél,nehogy elvétsen csak egyet is. A Mielőtt az emlékeid elhalványulnak a modern túlszabályozott társadalom kritikája is. 

Ajámljuk ezt a könyvet az érdekes,különleges és nagyon igényes irodalom minden rajongójának. Biztosan élvezni fogják. És elgondolkodnak azon:milyen is lesz ez a mi kis világ-kávéházunk öt vagy ötven év múlva. Lesz egyáltalán?

Kossuth Könyvkiadó,2023. Fordította Erdős Veronika

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Simon Scarrow:Elsötétítés