Bodor Ádám:Sinistra körzet (egy regény fejezetei)

 Bodor Ádám:Sinistra körzet című regénye a kortárs magyar irodalom egyik legkiválóbb alkotása. Jelentőségét mutatja,hogy a könyv önálló wikipedia-címszót kapott,ahol részletesen ismertetik a regény cselekményét,keletkezési körülményeit,ízelítőt adnak kritikai visszhangjából. Éppen ezért ebben a könyvajánlóban most nem ismertetnék cselekményt-ezt megtalálja minden Kedves Érdeklődő a különböző irodalmi lexikonokban vagy éppen a wikin-,inkább arról szólnék,amit bennem,az olvasó szubjektumban ez a könyv kiváltott. Magyarán:arról szeretnék írni,nekem,mint az irodalom szerelmesének miért is tetszett Bodor Ádám könyve.

1. Az egész regényben hideg van. Sinistra körzetben mindig vannak magas hegyek,hóval és jéggel borított tájak. Hihetetlen,milyen csodálatos írói eszközökkel érzékelteti Bodor,hogy-itt bizony mi nagyon fáznánk. De az edzett helyiek már nem. Ők már megszokták. 

2. Elképesztőek a karakterek. Borcan ezredes, aztán utóda,Izolda Mavrodin. A kamionos,az egyetlen emberi kapcsolat a külvilággal,akit a hatalom megfenyeget és megaláz. Severin Spiridon,és kedves neje,akit a hatalom hozzáad Andrejhez. A vörös kakas,akiről senki sem tudja,hogy valójában kicsoda és mit akar. És hát maga a főszereplő és időnkénti narrátor,Andrej is emlékezetes regénykarakter. Hozzájuk képest mi,21.századi jólétben felnőtt alakok,eléggé szikárak és unalmasak vagyunk. 

3. Tetszik a Bodor Ádám-féle groteszk. Itt nem a helyzet vagy a karakterek viselnek magukon groteszk vonásokat,mint Örkény István műveiben. Itt maga az Egész a groteszk,az egész világ fordul ki magából. Itt nincs semmi,ami normálisan működne. Itt különös lények,csonttollú madarak röpködnek,akiket az egész nép utál. Az emberek pedig tunguz lázban halnak meg. Ezektől a furcsaságoktól válik varázslatossá,igézővé ez az egész. És feltesszük magunknak a kérdést:mi vajon tudnánk ilyen helyen élni?És ha igen,meddig?

4. Ehhez párosul a regény által fel nem vetett erkölcsi dilemma:mi képesek lennénk arra,hogy mostohagyermekünkkkel-akivel amúgy sem yan jó a viszonyunk-való találkozásért éveket húzzunk le olyan helyen,mint Sinistra körzet?Lenne bennünk annyi erő?Magamra vonatkoztatva a kérdést:a válasz nem. Határozott nem. 

5 A könyv megjelenése óta örök kérdés:vajon Sinistra körzet a kommunista időszak Romániájának felel meg?Bodor Ádám ezt tagadja,azt mondja, az altala kreált világ olyan,mint a diktatúrák általában. Ugyanakkor az 1992-es kiadás 65.oldalán látjuk,hogy Coca vörös csillagot visel. Amikor a kamionost elengedik,arra hivatkoznak,hogy a lengyel elvtársak átverése volt az egész. Tehát akklr csak van konkrétan kimutatható kapcsolat Sinistra és az 1990 előtti kommunista világ között.

Ajánljuk Bodor Ádám:Sinistra körzet című rrgényét az igényes irodalom minden kedvelőjének,most és mindörökké,amíg csak léteznek csonttollúak.

Magvető,1992(ötödik kiadás)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Simon Scarrow:Elsötétítés