Szilágyi Márton:A magyar romantika ikercsillagai:Jókai Mór és Petőfi Sándor

 A magyar irodalomtörténet-írásban nem gyakori,hogy egy kötetben két író munkasságát tárgyalja a Szerző. Szilágyi Márton kiváló könyvének témája indokolja ezt a fajta "dualizálást".Petőfi Sándor és Jókai Mór ugyanis számtalan módon és esetben hatottak egymásra. Talán túl merész kijelentés recenzens részéről,hogy Petőfi nem lett volna Petőfi Jókai nélkül,illetve Jókai nem lett volna Jókai Petőfi nélkül...Mindenesetre A magyar romantika ikercsillagai című könyv számtalan ténybeli adalékot mutat erre a szoros egymásrahatásra. E rövid könyvajánlóban,úgy érzem,méltatlan lenne Szilágyi Márton könyvét minden összefüggésében tárgyalni. Ehelyett recenzens néhány gondolatát,reflexióját mutatná be,hogy ezzel is kedvet teremtsen az olvasáshoz.

1. A nagyközönség,de például az irodalommal hivatásszerűen foglalkozók számára is ismeretlenek azok az adatok,tények,melyek a két nagyság személyes kapcsolatáról árulkodnak. Jómagam jártam irodalom szakra,de nem tudtam,hogy Jókai első,végül is nem annyira sikerült drámáját Petőfi másolta le kézzel-a mű ugyanis pályázatra készült,a kiírásnak pedig az volt a feltétele,hogy idegen kézírással kell benyújtani a pályaművet. Arról sem tudtam,hogy azon a bizonyos lakomán,amikor Jókai bejelentette készülő házasságát Laborfalvi Rózával,éppen Petőfi volt az,aki e frigyet legjobban ellenezte. Ezeket s az egyéb személyes vonatkozásokat bele kellene iŕni a tankönyvekbe. Így közel lehetne hozni a 21.századi diákokhoz a 19.századi alkotók egyéniségét,karakterét.

2. Szilágyi Márton könyve kedvet csinált ahhoz,hogy elolvassam Petőfitől A hóhér kötelét. Erről a prózai műről mindenki-beleértve tanáraimat is-azt állította,hogy rossz. Elolvastam-szerintem inkább a "jó közepes" kategóríába tartozik. De egyáltalán nem rossz. Azok a motívunok,melyek a 19-20.századi ítészeket elborzasztották,manapság már konvencionálisan elférnek egy regényben. Lehet,hogy Petőfit nemsokára íróként is naggyá avatjuk?Lehet,hogy Petőfi prózaíróként megelőzte korát?

3. A Nemzeti dallal kapcsolatban annyit kívánnék megjegyezni,hogy soha ilyen tág látókörű,eredeti,irodalmat és történelmet együtt szemlélő tanulmányt erről a versről nem olvastam. Szilágyi Márton írása-szándékosan nem használom az "elemzés" szót,azt kissé pejoratívvá tette az elmúlt évtizedek irodalomtörténetírása-alapmű a témával kapcsolatban. Azt javaslom,ha valaki Petőfivel akar komolyan foglalkozni,ezzel a tanulmánnyal kezdje.

Kiknek ajánljuk Szilágyi Márton:A magyar romantika ikercsillagai című könyvét?Magyartanároknak mindenképp,szintúgy magyar szakos egyetemistáknak. Akik még csak készülnek egyetemre,azoknak azt tanácsolom,a Nemzeti dallal foglalkozó tanulmányt mindenképp olvassák el! Történelem vagy esztétika szakosoknak is mindenképp érdemes áttanulmányozni ezt a kitűnő könyvet. És ugyebár mindenkinek,akit érdekel a magyar irodalom. 

Érdemes lenne egy olyan könyvsorozatot indítani,amely hasonló "duális" felépítésben tárgyalná a magyar irodalmat. Arany és Petőfi,Kosztolányi és Babits,Esterházy és Nádas stb. Biztosan sok újszerű,eredeti tanulmánnyal és kötettel gazdagodna a magyar irodalomtörténetírás.

Osiris Kiadó,Budapest,2021.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Simon Scarrow:Elsötétítés