Delia Owens:Ahol a folyami rákok énekelnek

 Delia Owens amerikai író különleges szépségű könyvvel ajándékozta meg a nemzetközi olvasóközönséget. Az Ahol a folyami rákok énekelnek című regény egyszerre fejlődéstörténet és probléma-regény:olyan pszichológiai és társadalmi jelenségekről szól,mint a tradicionális családok széthullása,ember és természet egészséges kapcsolatának megbomlása,társadalmi előítéletek,az erőszak egyre nagyobb arányú terjedése. Az alábbi rövid könyvajánlóban csak ízelítőt adhatunk ennek a rendkívül sokrétegű,kagylóhéj-módra összetett irodalmi alkotásnak szemünk elé táruló és folyton rejtező dimenzióiból.

A fiktív történet az Amerikai Egyesült Államok partvidékén játszódik,az 1950-es években,egy képzeletbeli városban. A városka mellett húzódó lápvidéken olyan emberek és családok élnek,akik kirekesztődtek a polgári társadalomból(ez az USA történetének egyik nagy gazdasági virágzást hozó korszaka, a lápvidék lakói ebből semmit nem érzékelnek). Elszegényedett emberek,börtönből szabadultak,függőségtől szenvedők élnek itt. A városlakók igencsak lenézik a lápvidékieket. Itt él családjával a kis Kya,a család legifjabb sarja,négy testvére mind jóval idődebb nála. A család egyáltalán nem boldog. Az apa-aki Európában harcolt a második világháború idején,s itt súlyos trauma érte- alkoholfüggőségben szenved,minden pénzt eliszik,erőszakos a családjával. A nagyobb testvérek,amilyen hamar csak tudnak,lelépnek otthonról. Aztán egy szép napon Kya édesanyja is eltűnik, majd egy napon a papa sem jön haza. Kya teljesen egyedül marad a házban. Iskolába egyetlen napot jár,de ott kicsúfolják,ezért nem megy többet. Nem tanul meg írni-olvasni- számolni sem. Viszont kitűnően ismeri a lápvidék élővilágát,tud halászni,összebarátkozik a benzinkutassal,aki átveszi tőle a kagylóhéjakat, benzint ad a motorcsónakjába,a lelkész felesége ruhákat ad neki-a kis Kya megtanul önfenntartó módon élni.De telnek az évek, egyszer ő is nagylány lesz,egy városbeli fiú pedig udvarolni kezd neki. Chase először különleges madártollakat adományoz a lánynak. Egyre több időt töltenek együtt.A fiú megtanítja mindarra,amit Kyának az iskolában kellett volna megtanulnia:olvasni,írni,számolni. Kapcsolatuk elmélyül,persze,a városiaknak erről nem szabad tudniuk semmit. 

Ismét eltelik pár év. Chase-t holtan találják egy afféle kilátószerűség mellett. A halottkém megállapítja az idegenkezűséget,a fiatalember lábnyomai ugyanis nincsenek sehol. Ujjlenyomatokat sem találnak a helyszínen,valaki letörölte azokat. A seriff és helyettese tanácstalan. Egyik nap egy helyi fiatal lány,Patty,aki feltehetőleg közel állt az áldozathoz, elmondja,hogy Chase hordott a nyakában egy nyakláncot,amit attól a lápbeli lánytól kapott. A seriff azt gyanítja,hogy Chase titokban Kyával járt,de aztán szakított vele, a lány pedig bosszúból megölte...és itt véget ér a spoiler.

Azoknak a Kedves Olvasóknak ajánljuk Delia Owens könyvét,akik szeretik a természetet. Nagyon sokat megtudhatunk ebből a könyvből a halakról,madarakról,fákról,feltárul előttünk egy ember nélküli csodavilág. Amelyet már csak könyvekből,filmekből ismerhetünk. Az Ahol a folyami rákok énekelnek feltárja előttünk ezt az ismeretlen,titokzatos világot.

Libri Kiadó,2019.Fordította Csonka Ágnes

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Simon Scarrow:Elsötétítés