Linwood Barclay:Levegő nélkül

 Linwood Barclay a világ egyik legismertebb thriller-írója. Regényei telis-tele vannak feszültséggel,meglepetésekkel,mindig van a történeteiben valami váratlan csavar,extra fordulat. A Levegő nélkül című könyv Barclay egyik legjobb műve. Ebben a rövid könyvajánlóban elkezdünk egy cselekményvázlatot,spoilert-a végét természetesen nem áruljuk el-,hogy ezzel csináljunk kedvet az olvasáshoz.

A fiktív cselekmény a 21.század második évtizedében játszódik,helyszín az Amerikai Egyesült Államok.Andrew Mason amerikai átlagpolgár,egy építési vállalkozás társtulajdonosa,melyet barátjával,Greggel, vezetnek.Andrew házassága nem áll valami jól,feleségével,Brie-vel egyre többet veszekednek. Az asszony szeretne már állandó otthont,családot,gyermeket. Andrew megcsalja Brie-t egy fiatalabb hölggyel. Egy hétvégén Andrew és Greg afféle pasis hétvégére horgászni mennek. Brie otthon marad,s mivel meggyőződése,hogy egér van a házban,kihív egy szakembert. Délután Andrew még beszél a feleségével,s ez az utolsó kontaktjuk. Brie egyszerűen eltűnik. Nem találja senki.

Az üggyel megbízott Hardy nyomozó előbb az egérirtót ellenőrzi,de a férfi tiszta. Ezután egyértelműen a férjet kezdi gyanúsítani. A helyi sajtó meglehetősen rosszhiszeműen viszonyul Andrew-hoz,egyes újságírók nem is tagadják,hogy a férjet gyilkossággal gyanúsítják.Annak ellenére írják ezt,gogy semmiféle holttestet nem találnak. Andrew körül elfogy a levegő. A vállalkozás csődbe megy;az ügyfelek sorra mondják vissza a megrendeléseket. Andrew élete összeomlik. Az ügyet végül vádemelés nélkül lezárják. Hardy nyomozó azonban továbbra is hisz Andrew bűnösségében. A férfi elköltözik a meglehetősen ellenséges környezetből,új barátnőjével,Jennie-vel él.

Hat év telik el. Egy szép napon fiatal,szőke nő száll ki Andrew régi házánál, és a férfit keresi. A szomszéd teljesen megdöbben:a nő ugyanis megszólalásig hasonlít Brie-re. Az asszonyt látják még tőbb helyen,sőt, még haldokló anyja kórházi ágyát is felkeresi. Újraindítják a nyomozást. Hardy nyomozó azt gondolja,a hölgyet Andrew bérelte fel,hogy így terelje el magáról a gyanút. Többen azonban meg vannak győződve arról,hogy az igazi Brie-t látták. De hol volt az eltűnt asszony hat évig?Mit csinált,miért nem adott életjelt magáról? S hogyan birkózik meg a válsaggal Andrew és új barátnője-hiszen Brie hivatalosan nincs holttá nyilvánítva.Ezekre a kérdésekre is választ kapunk Linwodd Barclay új könyvébòl.

Amelyet ajánlunk a krimi,a thriller mùfaj minden kedvelőjének,rajongójának.

General Press Könyvkiadó,2024. Fordította Kajsza Krisztina.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Simon Scarrow:Elsötétítés