Adam Rutherford:Az ember könyve

 A könyv alcíme:A kultúra,a szex,a háború,és az emberi evolúció rövid története.

Adam Rutherford brit biológus, ismerterrjesztő televízióműsorok és sorozatok szerkesztője,narrátora. Az ember könyve című művében arra tesz kísérletet,hogy elmondja:a tudomány jelenlegi állása szerint mitől ember az ember,miért az ember uralja a Földet,hogyan fejlődött az emberi társadalom olyanná,amilyen. A kísérlet eredménye egy rendkívül szórakoztató,ugyanakkor rengeteg tudományos ismeretet,tényt,nézőpontot megjelenìtő könyv. Az alábbi könyvajánlóban felvillantunk valami keveset a rendkívül értékes müből. Reményeim szerint minél többen olvassák el ezt a kiváló könyvet.

Némi megdöbbenésre,a bevezető legelső oldalán  Hamlet egyik megdöbbentő drámai szövegével találkozunk-Shakespeare hőse ebben oly módob értelmezi az emberi különlegességet,egyediséget,ahogy azt egyetlen tudományos ismeretterjesztő író sem tudná,bármely kvalitásos is. Majd Darwinról esik szó,aki-Rutherford szerint-"az állatok közé sorolta az embert. Későbbi oldalakon egyébként kiderül,hogy Darwin az embert mint testi lényt sorolta az állatokhoz,a ma elterjedt evolúciós elmélet megalkotója az emberi értelmet transzcendensnek tartotta (ez érdekes). Ha a záró fejezethez lapozunk,látni fogjuk,hogy Rutherford tagadja a biblikus kiűzetés-elméletet:szerinte ugyanis az emberiség az eltelt évezredek alatt előre haladt,fejlődött. Megtanulta kontrollálni az erőszakot,tudományt és kultúrát hozott létre.

Rutherford-összhangban az őskorkutatók többségének mai álláspontjával-a nagy kognitív ugrás idejét kb. 40 ezer évvel ezelőttre teszi. Ekkor szaporodnak meg és differenciálódnak a paleolit eszközök,ekkor jelennek meg a Vénusz-szobrok. Rengeteg kagylóhéj található a külónböző lelőhelyeken,Szerző szerint ez a kereskedelem meglétére utal-azon azért érdekes lenne elgondolkodni,hogy vadászó-gyűjtögetò népek ugyan mivel kereskedtek?Ekkor szaporodnak meg a barlangrajzok (Szerző kiemelten tárgyalja az Altamira és Lascaux lelőhelyeket). Csakhogy az emberiség már sokkal régebben készít eszközöket,bizonyítékok vannak erre Indonéziából,Afrika keleti részéből,Dél-Afrikából. Rutherford szerint a 40 ezer évvel ezelőtti és utáni korszak között mennyiségi és minőségi különbség van  az emberi tevékenységeket illetően. 

Az ember könyvének talán legfontosabb gondolata a következő:az ember azért tudott kiemelkedni az állatvilágból,mert a rendkívül differeciált agy rendkívül ügyes kézzel párosult,erre jött mintegy ráadásként a kizárólag az emberre jellemző bonyolult nyelvhasználat,no meg a társadalmak kialakításának képessége. Szerző rendkívül sok példát hoz fel arra,hogy egyes állatfajoknak is vannak az emberéhez hasonló képességei,mégsem fejlòdtek olyan mértékben,mint az ember. Jómagam jót derültem azon,mire használják a delfinek az elektromos angolnákat,vagy mit csinálnak a héják és a kányák a nagy ausztrál bozóttüzek alkalmával. De megdöbbentő az új-kaledóniai varjak  vag éppen a juhok arcfelismerő képessége,vagy éppen az orángutánok szigonyos horgászata.

A könyvben nagyon sok szó esik a DNS-ről,az RNS-ről, a szekvenciákról,a génekről, és általában az emberi test és elme biológiai  vonatkozásairól.Rutherford mindezeket,a tudományos kutatás legújabb eredményeit is magában foglaló gondolatokat világosan,mindenki számára érthetően fejti ki. Az ember könyve kiváló ismeretterjesztő könyv mindazok számára,akik szeretnének többet tudni származásunkról,kultúránkról,biológiai felépítésünkről,történelmünkről. Ajánljuk Adam Rutherford kényes témákat is érintő könyvét minden kíváncsi,nyitott ember számára.

Akkord Kiadó,2021.Fordította Sóskuthy György


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Simon Scarrow:Elsötétítés