Lukács Gergely Sándor:Megújuló energia-kitörési lehetőség a szegénységből

 Az energetika napjainkban az egész világ gazdaságának, társadalmának egyik kulcskérdése. Lukács Gergely Sándor:Megújuló energia-kitörési lehetőség a szegénységből című könyve egy komplex társadalomjobbító programot vázol, igen széles szakmai, természettudományos és múszaki tájékozottsággal, és irigylésre méltó szociális érzékkel. Az alábbi könyvajánlóban nem afféle spoilert kínálnék a Kedves Látogatóknak, inkább néhány szerény észrevétellel járulnék hozzá a könyv értelmezéséhez. 
Mindenekelőtt el kell mondani, hogy könyv 2010-bn jelent meg, egyes adatok már idejétmúltak. Az adatokból levonható trendek, következetések azonban a megjelenés óta eltelt közel másfél évtized ellenére is megállják helyüket. 

1. A mostanság divatos elméletek a nukleáris energiát is a megújulók közé sorolják. Ez, véleményem szerint nem teljesen állja meg a helyét. A nukleáris energia az emberi engergiafelhasználás egy speciális, semmi más felhasználási módhoz nem hasonlítható módja. Lukács Gergely Sándor a megújuló energiák közé az alábbiakat sorolja:
- közvetlen napenergia-napkollektorok
- fotoelektromos átalakítók
- naperőművek
- közvetett napenergia:-szélenergia
                                   - vízenergia
                                   - energetikai biomassza
                                    - árapály-energia
                                   - geotermális energia
                                   -   óceánok hőtartalmának energiája
                                   - óceánok hullámzásának energiája

A hagyományos energiaforrások hívei ( és, tegyük hozzá, üzleti érdekeltséggel bíró kutatói, befektetői) azt hangsúlyozzák, hogy a megújulókhoz nincs mindenkinek hozzáférésa. Nem gondolom, hogy van olyan pont a Földön, ahol a Lukács Sándor Gergely által felsorolt tízféle energiafajta közül egyik sem hozzáférhető. Inkább a gondolkodá átállításáról lenne szóó. S az a legnehezebb...

2. Bár a könyvben felsorolt statisztikai adatok már régebbiek ( és nem elavultak!), a trend sajnos maradt.
- A világ országainak nagy része jelentős mértékben függ a hagyományos energiahordozóktól
- Az Európai Unió országai még a hagyományos energiahordozók világát tekintve is függ a világ már térségeitől. 

3. Jó lenne, ha az iskolai technikaórákon a diákok tanulnának ezekről a megújuló energiákról: pl. hogyan működik egy vízerőmű, hogyan kerül a lakásokba áram, stb. Ezekről a komplex rendszerekről egy átlagos ( nem kifejezetten természettudományos vagy műszaki érdeklődésű) fiatal semmit nem tud. Csak amit az újságban olvasm az pedig édeskevés, és sok esetben politikailag motivált.

4. Nagyon érdekes az a társadalmi program, amit Szerző a könyvben felvázol. Külön fejezetet szentel a szegénység történetének, a társadalombiztosítás formáinak, a kertészettel kapcsolatos megoldásoknak. Erről most itt nem írnék bővebben. Inkább azt mondom: Ajánlom a Megújuló energia-kitörési lehetőség a szegénységből című könyvet mindenkinek, akik szeretik az interdiszciplináris szemléletű műveket, és érdekil őket ennek a világnak a jövője. 

Szaktudás Kiadó Ház,2010

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Simon Scarrow:Elsötétítés