Ian Person: A holnapod. Így élsz harminc év múlva

Bevallom, kissé szkeptikus vagyok a futurológia tudományának hitelességét illetően. hogy egy ember, legyen bármennyire képzett is, megmondja a jövőt- nos, ez eléggé hihetetlenül hangzik. Ian Person azonban más. Már nem egy olyan jövőlátása igazolódott, amit korábban megjósolt, azonkívül komoly szakértő a technológia területén. Márpedig- amint az A holnapod. Így élsz harminc év múlva című könyvből is kiderül- a technológia körül forog.

Lesz technicizált testünk, melybe elmenthetjük agyunkat, már ha van olyan ambíciónk, hogy örökké akarunk élni. Lesz olyan mesterséges megtermékenyítés, hogy már a donorok se természetesek. Lesz mesterséges bőr, száj, ízlelőbimbó, memória, intelligencia. Virtualizálhatunk mindent: a teret, az időt, a gyereket, a biciklizést, önmagunkat, másokat, kivetíthetjük a gondolatainkat, reklámokat sugározhatunk az utcán véletlenül mellettünk elhaladó balfácánoknak. És lesz sok nem...

Kérdéses, hogy akarunk-e ilyen világban élni. Minden olyan egyszerű lesz, semmihez nem kell ragaszkodnunk, mert csinálhatunk belőle másikat. A hűség, mint olyan, értelmét veszíti. ( Ez aztán majd a házasságokra is kihat). Túl erős lesz a kontroll, túl nagy lehetőséget kapnak az IT- cégek. Már jelenleg is soknak tűnnek ezek a lehetőségek.

Fontos megjegyezni, hogy Ian Person nem foglal állást, csak a véleménye szerint bekövetkezendő tényeket rögzíti. A holnapod  nem a materializmus dicsérete, sőt, Szerző több helyen is kifejezi aggályait. De jó, hogy efféle könyvek születnek, mert manapság az emberiség keveset gondolkodik a jövőjén. A jelennek élünk, a fogyasztásnak élünk. Aki elolvassa ezt a könyvet, talán elgondolkodik.

És rákészül. Mert nem lehetünk eléggé elővigyázatosak.

H.C.L. Ipari és Innovációs Kft, 2013.

Ian Person weboldala: futurizon.com

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása