Viktor Jegorov: A meghiúsult merénylet

A szovjetek tudtak kémtörténeteket írni. A hidegháború korabeli szovjet-orosz irodalom egyik jellegzetes műfaja volt az, amit az amerikai- és ezáltal az európai-  könyvpiacon csak politikai thrillernek neveznek.
Viktor Jegorov könyve, A meghiúsult merénylet, remek példa erre. A második világháború idején járunk. Egy öregedő náci, aki korábban Hitler legbelsőbb köreihez tartozott, megtudja, hogy egyetlen rokona, unokaöccse, a Szovjetunióban él. Méghozzá nem is akárhol:a kaukázusi német kolónia oszlopos tagja. Hans bácsi tehát elhatározza, hogy kimenti rokonát ebből a bolsevista szellemi fertőből...
Meghívja unokaöccsét Németországba. Csakhogy nem a valódi rokon utazik, hanem egy szovjet csekista, azaz titkosrendőr.

Hosszas bonyodalmak után a fiatalember karriert fut be a náci pártban. Canaris, az elhárítás vezetője is megkedveli. Iránba küldi, azzal a feladattal, hogy szervezzen be ottani tekintélyes személyeket, jól menő kereskedőket a náci pártba.
Csakhogy közeledik a teheráni konferencia. A németekben megfogalmazódik egy gondolat: mi lenne, ha egyszerre likvidálnák Sztálint, Churchillt és Rooseveltet? Előkészítenek egy merénylettervet, ami azonban, mint kitalálhatjuk, nem sikerül...

Mennyire dokumentumregény Viktor Jegorov könyve, és mi a szerepe a fikciónak? Azt kell mondjam, hogy a második világháborúról szóló legújabb kutatások szerint a németeknek voltak ugyan merényletterveik 1943-ban, a teheráni konferencia idején, de ezek annyira hamvába holtaknak bizonyultak, hogy a legtöbb történelemkönyv meg sem említi. Jegorov tehát egyfajta kommunista fikciós történetírást művel, azt viszont nagyon jól. A cselekmény izgalmas, a párbeszédek pörgősek, a jellemek férfiasak, markánsak- csak éppen a történelmi hitelesség hiányzik. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása