Sylvan Fox: A Kennedy-gyilkosság rejtelmei

A 20.század egyik legfontosabb történelmi eseménye John F. Kennedy amerikai elnök meggyilkolása Dallasban, 1963.november 22-én. Sylvan Fox újságíróként dolgozott, és éppen ebédszünetét töltve egy kávéházban ücsörgött. Telefonon kapta a hírt, hogy Kennedyt meglőtték. Szinte sokkot kapott, aztán vérbeli jó újságíróként ráállt az ügyre.
Ahogy aztán kutatott-kutatgatott a témában, össze is állt egy könyv, A Kennedy-gyilkosság rejtelmei. Oly gyorsan készült el a mű, hogy 1966-ban (!) már a magyar kiadás is megjelent, a Kossuth Kiadó gondozásában, a kor viszonyainak megfelelően színvonalas kiállításban. Ez volt az első magyar nyelvű könyv a Kennedy-gyilkosságról, mégsem vált bestselerré. Az akkori Olvasó nehezen hitte el, hogy aki politikáról beszél, az igazat is mond...
Pedig Sylvan Fox nagyon eredeti módon gondolkodik az eseményekről. Nem esik bele a demokrata/republikánus hamis alternatívák egyikébe. Független. Nem hisz Oswaldnak, nem érti, miért nem figyeltek jobban erre az emberre, mikor mindenki tudta róla, hogy kommunista-szimpatizáns. A 90. oldalon olvasható az egyik legritkább kérdés, amit a Kennedy-ügy kapcsán feltesznek: miért ölte meg Oswald Tippitet? Tippit egy egyszerű rendőr volt, semmi köze a politikához.
Fox megkérdőjelezi a Warren-bizottság jelentését is, mert szerinte elnagyolt, és inkább csak a dolgoknak a közvéleményt megelégítő lezárása a cél, semmint az objektív igazság kiderítése. Miért állt meg Oswald háza előtt egy rendőrautó, kettőt dudálva, majd elment? Lehet, hogy figyelmeztették Oswaldot?
Ott van aztán a rejtélyes rendőri kihallgatás. Bevisznek egy gyilkost,egy elnökgyilkost, és nem rögzítik írásban a kihallgatás első felét? Hanem utólag, emlékezetből készíti el a hadnagy(!) a jegyzőkönyvet?? Ez a kihallgatási jegyzőkönyv ráadásul eltűnik, szőrén- szálán? Ráadásul órákig meg sem motozták Oswaldot? Fox könyve számomra azt sugallja, hogy a helyi rendőrség nyakig benne van az ügyben...
Ott van a másik probléma: a bűntárs kérdése. A Warren-bizottság jelentése szerint nem volt bűntársa sem Rubynak, sem Oswaldnak. Ennek ellenére Ruby nagyon könnyen közel férkőzhetett Oswaldhoz. létezik, hogy ennyire gyenge legyen a biztosítás egy ilyen horderejű ügyben?
Fox nem gyárt összeesküvés-elméleteket. Csak olvas és kérdez. Ezen kérdések nyomán fakad fel bennnünk az a meggyőződés, hogy a Kennedy-gyilkosság körül valami nem volt rendben. Ez a rossz érzés mind a mai napig él. A huszadik század nagy történelmi adóssága ennek a bűncselekménynek a pontos, minden részletre kiterjedő feltérképezése.

A Kossuth Könyvkiadó könyveit itt tekintheti meg lira.hu

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása