Deborah Harkness: Az éjszaka árnyai

Nagyon húzós-vonós, feszes cselekményvezetésű könyvet adott nekünk Deborah Harkness. Minden sci-fi- és fantasy-rajongónak ajánlhatjuk. Ugyanakkor hozzá kell tennünk: nem pusztán irodalmi szórakoztatásról van szó, hanem valami többről. Deborah Harkness mond valamit a világról.
Azt mondja, hogy az " éjszaka árnyai" mindig elkísérnek. Lehetsz te erkölcsös ember vagy okkult boszorkány, szakmában kiváló vagy éppen semmihez nem értő senkiházi, a démonok, ördögök, boszorkányok mindig ott vannak veled. Bármit teszel, elkísérnek. Még az időbe is elszökhetsz, mint a regény főhősei, Deborah és Matthew, a vámpír teszi: visszalépnek Shakespeare korának Angliájába, hogy a múltban találják meg gyökereiket. Nem sikerül, mert a történelem is el van átkozva.

Aztán arról is szól- legalábbis számomra- Az éjszaka árnyai című könyv, hogy ami látszólag gonosz és embertelen, az valójában nem akar gonosz és embertelen lenni. A gonosz- mint például a vámpír Matthew- igazából jó szeretne lenni, igazából arra vágyik, hogy valaki megszabadítsa a kötelékektől. Ám, mivel tradicionálisan be van ágyazva az okkult világba, kultúrába, nem jöhet számára égi segítség. Csak magára számíthat, mint az okkult lények általában. Így pedig bukásra van ítélve. Ha pedig egyszer elbukott, nem számíthat irgalomra.

Deborah Harkness: Az éjszaka árnyai című könyve megtanít bennünket világot látni. Világot látni megszállott lények szemével, démonikus erők foglyainak szemével. Mert, ha nincs szabadító, akkor így kell élniük, vonszolva magukkal a családi és nemzeti történelem gyötrő átkait. És ez szomorú élet.
Az Olvasó viszont izgul és szórakozik...

A könyv A boszorkányok elveszett könyve történetének folytatása.

Cartaphilus Könyvkiadó, 2018.
Ez itt a Kiadó weboldala:cartaphilus.hu

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása